IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с марихуана

В САЩ все повече щати легализират потреблението на леката дрога, като някои компании съзират в това възможност за големи печалби

19:00 | 02.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглеждат щандовете за марихуана в американските специализирани магазини<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Така ще изглеждат щандовете за марихуана в американските специализирани магазини. Снимка: Ройтерс

Настроението в страната се преобърна. За първи път от 1969 г. насам по-голямата част от американците подкрепят легализирането. През август и правителството във Вашингтон за първи път промени отношението си. След дълго мълчание Министерството на правосъдието заяви през август, че ще се откаже от иск срещу решенията на щата Вашингтон и Колорадо и няма да блокира вота на гражданите. Тъй като потреблението е забранено на федерално ниво до момента, правната ситуация за производителите остава засега несигурна". Решението обаче предизвика истинска еуфория в индустрията", казва предприемачът Фрихтел.

Ако все повече и повече щати разрешат потреблението, наблюдатели смятат, че в крайна сметка това ще доведе до облекчаване на федерално ниво. След това пазарът може да придобие обем от до 120 млрд. долара.

Други обаче питаят съмнения, че бизнесът с трева може действително да бъде масов пазар. Отглеждането и производството са скъпи и трудоемки. Докато производителите в страни като Мексико и Колумбия изнасят по-голямата част от незаконния канабис в Съединените щати и затова садят на открито и с ниски разходи за труд, американските компании трябва често да създават условия в изкуствени помещения и климатизация. В допълнение - има строги и скъпи изисквания. В Колорадо например операторите трябва да се подлагат на периодични проверки и да оборудват всички стаи със системи за видеонаблюдение.

Също така и заемите засега са недостъпни за компаниите от бранша, тъй като банките според федералния закон не могат да сключват сделки с производителите. „Много хора вече имат проблеми за откриването на сметка", казва Робърт Фрихтел от ACS. И въпреки че фирмите плащат данъци, те не могат да приспадат от данъците инвестициите си. Също така и застрахователите не са склонни за сътрудничество. Критиците казват, че по този начин правителството прави бизнеса, който да работи почти изцяло с пари в брой, ненужно опасен и настояват за промени. Пазарът все още е изключително несигурен.

Но дори и това трябва да се промени. Ако други щати легализират използването, то и конкуренцията ще се увеличи, заявява Марк Клайнман от Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Той консултира щата Вашингтон при промяната на закона. Натискът ще намали цените в средносрочен план близо до производствените разходи и ще свие маржовете за производителите. Тъй като продажбата е разрешена само в специални магазини, а не на бензиностанции или супермаркети, търсенето няма да е достатъчно, за да компенсира спада на цените. Всеки си мисли в момента, че ще забогатее с марихуаната, казва Клайнам. Но някои хора ще изгорят накрая, сигурен е той.

Към това следва да се добави и фактът, че редица щати се опасяват от една легализация. Повече от 100 общини в Колорадо са използвали клауза в законопроекта и налагат предпазни забрани за продажбата на марихуана или налагат мораториуми, за да спечелят време. От десетте най-големи града в щата само Денвър ще даде възможност за магазините. Представителите на индустрията се опасяват, че това ще осуети процеса на легализация в страната и може да усложни експеримента в Колорадо. И в Калифорния, където след легализирането на медицинската марихуана през 1996 г. имаше златна треска, сега много магазини са били затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още