IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са по-склонни да наемат персонал

Съживяването на пазара на труда в САЩ е налице, като е напът да добави най-много работни места от 15 години насам

11:55 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Вторият по големина производител на автомобили в САЩ Ford Motor може да преизпълни плана си за назначенията по-рано от очакваното. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вторият по големина производител на автомобили в САЩ Ford Motor може да преизпълни плана си за назначенията по-рано от очакваното. Снимка: Ройтерс

Компания за производство на бетон в Мичиган, вторият по големина производител на автомобили в САЩ, най-големият железопътен оператор и най-големият доставчик на слънчева енергия в Калифорния наемат персонал, след като индустриалните компании поведоха съживяването на пазара на труда в САЩ. Той е напът да добави най-много работни места от 15 години насам, пише Bloomberg.

Секторите от строителство през автомобилостроене до производство и добив на петрол и газ увеличават работните места, след като растежът се ускори след суровата зима, която замрази бизнес активността.

„Тъй като все още някои сектори, измежду които продажбите на дребно, тепърва ще се съживяват, а заплатите не са били променяни, възстановяването ще е по-скоро умерено, отколкото рязко“, смята изпълнителния директор на компанията за човешки ресурси Manpowergroup Inc. Джефри Джоерес.

Работните позиции извън сектора на селското стопанство могат да нараснат с 215 000 през юни. Ако това се случи, това ще бъде петият пореден месец с ръст, който надминава 200 000 души. Докладът на Министерството на труда на САЩ ще бъде публикуван по-късно днес. Това би могло да бъде и най-дългата месечна серия с повишение от близо 15 години насам.

Обявите за работа в компанията за производство на бетон Kent Cos. са един от индикаторите за възстановяването, което при запазване на темпото може да създаде повече от 2,56 млн. работни места – най-много от 1999 г. насам.

BNSF Railway Co. на Уорън Бъфет планира експанзия чрез разкриване на 2 100 нови позиции през 2014 г. SolarCity Corp. добавя 400 души на месец към своя човешки капитал. Наемането при Ford Motor Co. кипи с пълна сила, като дори автопроизводителят планира, че ще преизпълни плана си от 2011 г. за назначаването на 12 000 работници до 2015 г.

Главният изпълнителен директор на Kent Cos. Джеф Вандерлан планира да прибави 100 души към екипа си през тази година. Това е 27% ръст на работната сила до 475 души.

Очакванията са, че американската икономика ще ускори темпото, след като през първото тримесечие заради студеното време се забави значително. Тогава потребителите стояха вкъщи, заводите бяха затворени, а транспортът бе блокиран. Докато потребителските разходи са все още без изменение, компаниите не наемат с очакването, че търсенето ще се покачи. Вместо това те разширяват своята дейност при наличието на нови поръчки.

Все пак има и позитивни сигнали. През май работните позиции за временна помощ и посредством услуги по заетостта се увеличиха с 8% на годишна база. Заетостта през май беше подкрепена и от добивната индустрия, където показателят се покачи със 7,6%, и от строителството, където нарасна с 5,2 на сто. При извънболничната помощ покачването бе с 5,8%, а в сектора за производство на моторни превозни средства и авточасти - с 4,3%.

„Позициите за разработчици на софтуер, анализатори на компютърни системи и служители във финансовите отдели трудно се запълват“, коментира изпълнителният директор на компанията, предоставяща професионални услуги по заетостта, Robert Half International Inc. Пол Макдоналд.

„Бумът в технологичния сектор е понижил безработицата под 1% за индустрията. Новите финансови регулации и изискванията на Закона за достъпни грижи повишават търсенето на професионалисти", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още