IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три чужди банки в САЩ представляват системен риск

Регулаторите смятат, че BNP Paribas, HSBC и RBS биха могли да нанесат значителни икономически щети, ако изпаднат в неплатежоспособност

09:36 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три чужди банки в САЩ представляват системен риск

Американските регулатори добавиха три чуждестранни банки към списъка с големите финансови фирми, които не са показали, че могат да се сринат, без да причинят по-значителни икономически щети, пише The Wall Street Journal.

Федералният резерв и Федералната корпорация по депозитно застраховане ca намерили недостатъци в плановете за обявяване в несъстоятелност на американските подразделения на BNP Paribas SA, HSBC Holdings Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS). Кредиторите са заплашени от санкции, ако не коригират тези проблеми до края на настоящата година, когато следва да бъдат представени новите проекти на плановете им за евентуално обявяване в неплатежоспособност.

BNP и HSBC отказаха да коментира, докато представители на RBS не бяха открити за коментар.

През август 2014 г. щатските регулаторите посочиха, че 11 от най-големите банки в страната не отговарят на условията за евентуално безпроблемно изпадане във фалит. Сред най-големите фирми единствено Wells Fargo & Co успя да убеди властите, че може да фалира без да нанесе сериозни щети на финансовата система. Тези 11 банки са заплашени от санкции, ако не постигнат значителен напредък до юли.

Изискванията са част от поправката от 2010 г. на Закона Дод-Франк, в който са посочени формулировките как една финансова фирма може да обяви несъстоятелност в САЩ. Проспектите на банките трябва да покажат, че кредиторът е в състояние да изпадне в беда без широки негативни последици. Ако плановете не са надеждни и останат такива и след многократните предупреждения на регулаторите, властите могат да налагат санкции, включително да принуждават фирмите да продават дъщерни дружества или да се разделят на части.

Федералният резерв и Федералната корпорация по депозитно застраховане първоначално са се разминали в оценките си относно трите банки, като централната банка е посочила, че два от кредиторите не отговарят на условията. По подобен начин двата регулатора влязоха в частична полемика и през миналата година, като в крайна сметка постигнаха споразумение, че 11 от големите американски банки не отговарят напълно или частично на условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още