IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на лихвените проценти през 2015 г. е очакване, а не ангажимент

Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер заяви, че това може да се промени, ако световната икономика повлияе много на американската

19:10 | 11.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все още е възможно централните банкери от Федералния резерв на САЩ (Фед) да повишат лихвените проценти през тази година, но това е „очакване, а не ангажимент“ и може да се промени, ако световната икономика измести тази на САЩ от предприетия курс, заяви вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер, цитиран от Ройтерс.

„Както правилният момент за първото увеличаване на лихвените проценти, така и последващите корекции за постигане на целевата федерална ставка за финансиране ще зависят изключително много на бъдещите развития в икономиката“, коментира Фишер пред група участници на срещата на Международния валутен фонд (МВФ) в Перу.

Той заяви, че има „значителна несигурност“ около американските икономически перспективи, особено по отношение на спада на износа в резултат на забавящия се световен растеж, лошите инвестиции в следствие на срива на цените на петрола и последния спад в растежа на заетостта в САЩ, който Фишер определи като „разочароващ“.

Той сподели още, че според него американската икономика все още генерира достатъчно работни места, за да продължи към постигането на целта на Фед за максимална заетост, допълвайки, че инфлацията в крайна сметка ще се повиши. Въз ознова на това, каза Фишер, американската централна банка трябва да продължи по план с повишаване на лихвените проценти евентуално през октомври или ноември.

Той обаче предупреди групата, че в момента САЩ са изложени на влиянията на международните събития повече от всякога и че развитията в Китай и на други места вече са повлияли върху решението на Фед да отложи дългоочакваното повишаване на лихвените проценти през септември.

„В момента не очакваме ефектите от тези последни развития в американската икономика да се окажат достатъчно големи, за да повлияят сериозно на пътя пред политиката“, каза той. „Имайки това предвид последните доклади за работните места са донякъде разочароващи и, както винаги, следим внимателно развитията, които може да се отразят на нашето усещане за икономическите перспективи и рисковете около тях".

Фишер говори извън срещата на МВФ, на която някои от останалите централни банкери насърчиха Фед да премахне несигурността и да се придвижи към увеличаване на лихвените проценти.

Фишер обаче заяви, че усложненията от глобалното икономическо забавяне са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати и че няма да позволи на Фед да се ангажира твърде много с конкретни планове.

Въпреки че несигурността около намеренията на Фед може също да разстроят световните пазари, „оставаме ангажирани с представянето на намеренията ни по-възможно най-ясния начин – но не повече от това, което фактите ни позволяват“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още