IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF преценява дали да отправи контра оферта за придобиването на DuPont?

Германският химичен концерн може да се сдобие с втория най-голям производител на семена в света, за да запълни ключова ниша в своя бизнес

17:25 | 05.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

BASF SE работи със съветници и финансиращите я банки по изчисляването на параметрите за отправянето на контра оферта за DuPont Co. – оценяваната на 55 млрд. долара компания, която през декември се съгласи да се слее с Dow Chemical Co. Това твърдят пред Bloomberg лица, запознати с процеса.

Базираният в Лудвигсхафен германски химичен концерн все още не е решил дали да отправи оферта, поясняват лицата, пожелали анонимност поради конфиденциалността на информацията.

BASF, която работи със съветници от края на 2015 г. по отправянето на евентуална оферта за DuPont, е провела разговори с американската компания преди обявяването на сделката с Dow, твърдят запознатите. Но тези разговори не са продължили.

BASF е третият по големина производител на хербициди, инсектициди и други пестициди в света след Syngenta AG и Bayer AG, показват данни на Bloomberg.

Покупката на DuPont ще увеличи портфейла на BASF с химикали за селското стопанство и ще се сдобие с втория най-голям производител на семена, като например на генетично модифицирана царевица. Monsanto Co. е най-големият производител на семена.

BASF няма бизнес със семена. Ето защо DuPont ще попълни съществена празнина в селскостопанската дейност на германската компания, коментира анализаторът в Suntrust Robinson Humphrey Inc. Джеймс Шийнън.

Представители на BASF и DuPont са отказали коментар. Базираната в щата Делауеър компания увеличи с 5,3% пазарната си капитализация в петък след края на официалната търговия на борсата в Ню Йорк. Пазарната оценка на BASF е 64 млрд. долара, а тази на Dow – 56 млрд. долара.

Ръководството на DuPont е проучвало потенциални сделки с няколко компании преди споразумението с Dow от 11 декември, става ясно от съобщение до борсата, подадено от DowDuPont Inc., както се казва новата обединена компания. DuPont пък може би ще трябва да плати на Dow неустойка в размер на 1,9 млрд. долара, ако се откаже от сделката.

Сливането между Dow и DuPont е най-голямото в химическата индустрия и създава компания с обща пазарна стойност 111 млрд. долара и дружество с най-голямата селскостопанска дейност в света. DowDuPont би била втората по големина химическа компания след BASF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още