IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки не успяват да пробият на банковия пазар в САЩ

Огромният щатски пазар не оправдава надеждите за разрастване и печалби

12:18 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg

Необходимостта да се инвестира в азиатските операции на HSBC поставя недостатъчно ефективните операции в САЩ в центъра на вниманието на групата.

Испанската банка BBVA миналия месец се оттегли от американския пазар, след като PNC предложи да плати 11,6 млрд. долара за бизнеса ѝ, който включва 637 клона. Акционерите се зарадваха на сделката, чиято дейност е 20 пъти печалбата на бизнеса за 2019 г. Акциите поскъпнаха с 15 на сто сутринта след обявяването на сделката.

Това ще позволи на втория по големина кредитор в Испания да подобри капиталовата си позиция, да продължи трансформационните вътрешни придобивания и да остави пазар, който не оправда очакванията.

Стъпването на американския пазар беше кулминацията на поредица от придобивания на BBVA, вкл. на Compass Bancshares за 9,6 млрд. долара през 2007 г. – точно преди да се спука ипотечният балон, и Guaranty Bank през 2009 г. Испанската банка съсредоточи вниманието си върху южните щати, по-специално – Тексас, благодарение на лекотата на правене на бизнес, благоприятната данъчна система и разнообразната, нарастваща икономика.

BBVA се надяваше да се възползва от голямото си присъствие на мексиканския пазар и от трансграничните трансакции в южните щати. Бизнесът обаче забави ръста на печалбите. Разходите са били най-трудни за управление, признават от банката. Бизнесът освен това е инвестирал здраво в технологии и хора, което е намалило възвръщаемостта на капитала на звеното.

Инвестицията, която BBVA е направила в своя бизнес в САЩ, е една от основните причини PNC да предложи толкова атрактивна цена. Испанската банка освен това така и не постигна мащабите, за да може да се  конкурира с по-големите регионални играчи. След приключването на сделката, като комбинира своите активи за 462 млрд. долара с тези за 104 млрд. долара на BBVA, PNC ще стане петият по големина кредитор в САЩ.

Испанският съперник на BBVA Santander също преживя тежки времена в САЩ. Операциите ѝ на дребно са отделени от по-печелившия отдел за потребителско финансиране, който беше засегнат от споразумение за 550 млн. долара тази година за разрешаване на искове за измамно кредитиране.

Банката е най-загрижена за акционерите си и сериозно обмисля продажба на бизнеса си в САЩ, но за момента това изглежда невъзможно.

Santander навлезе на американския пазар през 2006 г., като купи 20% от акциите на базираната в Бостън Sovereign за 2,4 млрд. долара, а останалата част – две години по-късно, в разгара на финансовата криза. Това веднага донесе загуби за банката.

Операциите на Santander в САЩ включват 620 клона, фокусирани върху североизтока, и активи на стойност 142 млрд. долара. Банката често е критикувана от инвеститорите за липса на стратегически фокус, защото притежава операции за банкиране на дребно и частно банкиране, инвестиционно банкиране и потребителско финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още