IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. О’Ханлън: Решението на Байдън за санкциите срещу "Северен поток 2" е объркващо

Президентската администрация трябва да обясни мотивите си, а не да ги замита под килима, коментира анализатор

15:28 | 22.05.21 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на администрацията на Байдън да се откаже от санкциите срещу руската компания, която контролира изграждането на спорния газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, е с цел подобряване на отношенията между Вашингтон и Берлин.

Това коментира пред CNBC Майкъл О’Ханлън, старши сътрудник в института Брукингс.

„Смятам, че по същество това решение дава възможност на канцлера [Ангела] Меркел да измисли някаква стратегия, която според нея може да работи и може да накара Русия да се държи по-добре спрямо Украйна и други места ... Ако обаче това е стратегията, аз бих искал да чуя как се обяснява и защитава, а не просто да се замете под килима“, посочва О’Ханлън.

Газопроводът ще доставя природен газ от Русия до Германия и ще минава под Балтийско море. Критиците на проекта изразяват загриженост, че Русия може да използва тръбопровода, за да получи лост за по-голямо въздействие над европейските държави.

Републиканският сенатор Роб Портман разкритикува решението и коментира, че то „противоречи на националните ни интереси и в особено нестабилен период помага на Русия, като същевременно наранява Украйна и съюзниците ни в Европейския съюз“.

Демократът от Ню Хемпшир Джийн Шахин посочва, че „завършването на този газопровод представлява заплаха за интересите на САЩ в областта на сигурността и стабилността на нашите партньори в региона“.

Белият дом не е отговорил веднага на искането на CNBC за коментар.

О’Ханлън посочва, че е съгласен с мнението на критиците на проекта.

„Объркващо е защо бихте дали на Русия повече свобода, повече лостове, а също и способност да заобиколи крайна при транспортирането на газ в Европа“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 2 години
"Готови ли сте за електрификацията на всичко?" - това беше първата статия която дава отговор на въпроса: защо Байдън свали санкциите към СП-2!ТАМ пише дори че в калифорния вече збраняват газификацията на нови сгради!Накратко казано всичко различно от ел-енергията скоро ще стане ненужно! Трябват инвестиций в нова по-надеждна ел мрежа а не газопроводи! Ако останат само индустриални потребители на газ, то той ще е водород а не метан. Консумацията ще спадне толкова че руснаците ще си останат с тръбите след около 5-10г, може и по дълго, но посоката е ясна. Но до тогава вероятно късопишковеца вече няма да е президент, а водкаджийте ще ядат ракети, С-400, и супер модернизираните си калашници...или иначе казано пак ще духат супата, но гордо ще маршируват по червения площад на всеки 9.05.!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
руснаците не ни намалиха цената, а се промени схемата. От зависимост от петрола и цената на долара се отиде към зависимост най-вече от спот цената на хъбовете и по-малко проценти цената на петрола и долара. Не ги обвинявам, така намерили за добре така сторили. Мисля че така наистина е по- приемливо, но наистина не мога да гадая каква ще е спот цената. Проблемът е защо ББ като ви каже намалих цената на газта, Вие му вярвате? Даже недолюбваният от мен радев разбра, че този мишoк мотае интерконектора с Гърция 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Нашият проблем е, че не са газифицирани повечето населени места вкл. София, а второто с тази цена не е и икономически изгодно. Руснаците ни я намалиха миналата година, за крайния потребител се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
А нашият проблем е не СП-2, а турски поток. Както казва и президентът радев, вложените в него 3 милиарда лева ние никога няма да си върнем. Но той е президент, би трябвало да знае че в турски нашите вложения са 5 000 000 000 лева. Никой не иска да спомене и онези 2 000 000 000 лева дължими от газпром за Трансбалканския поток до 2030 години и който също няма да видим. Ама те българчетат са ***, пък Стоян Петров нека си пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Байдън не напира, защото иска немците сами да пожелаят да потопят патока. Такива индикации има най вече от зелените, които може и да са най-голямата парламентарна група през септември. Ако е толкова важен, конгреса и сената винаги могат да го спрат със закон за санкци, даже и срещу потребителите на газта. Но този поток не е и толкова важен, защото той е орязан от енергийните пакети на 50% и се очаква данък върху въглеродният отпечатък. Наистина Байдън няма за къде да бърза. Тpyпът на путин ще премине покрай него, носен от водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Да си прочел някога нещо за норвежкият газ? В Европа от него се достявят около 100 млр куб метра, а от руския 170. Имай в предвид, че от 170 поне 15-20 млрд не достигат в Европа, а оставят в украйна уж като реверс. Но норвежкия не е геополитически натоварен, продава се на спот цена и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
аз мисля , че са го изтъргували за нещо (или по-скоро списък с неща) . това първо . и второ , освен съществуващата мрежа от терминали за втечнен газ , чийто активи се оценяват на около ?2,5-3млрд , се строят още 22 нови , на приблизителна оценка от ?13млрд и това е май таванът на възможностите за търговия в ЕС . според всички сценарии за търсене и употреба на газ в ЕС , а те са негативни , това е максимално възможното . а рассияните успяха да обърнат с/у себе си съседна страна и загубиха пазар за 20млрд кубика безвъзвратно . от руският газ май украинците купуват вече около 1млрд кубика всичко друго им идва от друго място . строят и връзка с полша за техният терминал с втечнен газ , имат силно собствено производство , строят и интерконектори . не знам какво спечелиха рассияните с германия , но е доста очевадно какво загубиха ...така ги виждам аз нещата отстрани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
forum_rookie
преди 2 години
"Достатъчно е конгресът и сената да решат да наложат санкции на крайните потребители на газта."Те така я разбирам аз "невидимата ръка на пазара". Ние нали точно в нея се клехме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Не четох статията, защото темата е дотегнала на всички. Не трябва да се забравя, че САЩ могат да спрат газопровода и след 10 години. Достатъчно е конгресът и сената да решат да наложат санкции на крайните потребители на газта. За сега не го желаят, но както се казва - ще поживеем ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Или както каза путин(може и някой да му е подсказал, щото той няма akъл) те ще yмрат, а пък ний направо в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още