IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговият капан, в който се намира светът обяснява ниските дългосрочни лихви

Отказът им да се повишат значително може да е напълно рационален, тъй като пазарът вероятно усеща интуитивно прекалената задлъжнялост

20:15 | 26.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Натрупват се доказателства, че инфлацията не е толкова „преходна“, както настояват централните банки. Вниманието е фокусирано върху цялата инфлация, която достигна 30-годишен рекорд от над 6% на годишна база в САЩ през октомври. Но базовата - която изключва волатилните цени на храните и енергията, и служи като по-добър индикатор за дългосрочните тенденции - също се увеличи в световен мащаб и в момента е над 4 процента в САЩ. Заплатите също са изправени пред дългосрочен натиск за повишаване: сега има повече от шест свободни работни места за всеки безработен американец, което е 20-годишен връх.

По-рано тази година имаше основание да се надяваме, че повишаването на производителността може да продължи, ограничавайки инфлацията в дългосрочен план, но то избледня. Проучванията показват, че хората, работещи от вкъщи, влагат повече часове труд, за да генерират същото ниво на продукция.

Глобалните пазари на облигации започват да калкулират очаквания, че по-високите инфлация и растеж ще принудят централните банки да повишат краткосрочните лихвени проценти, започвайки от следващата година. Всъщност нарастващите краткосрочни доходности на ДЦК поставят световните пазари на държавни облигации на път към най-лошата им година на възвръщаемост от 1949 г. насам.

Но доходността на 10-годишните държавни облигации сега е доста под темпа на инфлация във всяка развита икономика. Пазарът вероятно усеща интуитивно, че независимо какво се случва в краткосрочен план с инфлацията и растежа, в дългосрочен лихвите не могат да се повишават, защото светът е прекалено задлъжнял.

С нарастването на финансовите пазари и общите дългове като дял от БВП, те стават все по-крехки. Цените на активите и разходите за обслужване на дълга стават все по-чувствителни към повишаването на лихвите и сега представляват двойна заплаха за глобалната икономика. В предишни цикли на затягане на монетарната политика водещите централни банки обикновено вдигаха лихвите с 4-7 процентни пункта.

Сега много по-леко затягане може да доведе икономически проблеми на много страни. Броят на държавите, в които общият дълг възлиза на повече от 300 процента от БВП, се е увеличил през последните две десетилетия от половин дузина на две дузини, включително САЩ. Агресивното покачване на лихвите може също да съкрати високите цени на активите, което обикновено е дефлационно за икономиката. Тези уязвимости биха обяснили защо пазарът изглежда толкова фокусиран върху сценария „регулаторна грешка“, при който централните банки са принудени да вдигнат рязко лихвите, потапяйки икономиката и в крайна сметка натискайки лихвите обратно надолу.

На практика светът е хванат в дългов капан, което предполага, че макар отказът на дългосрочните лихвени проценти да се повишат значително да е нов и неочакван, той може да е и напълно рационален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Тая статия е долнопробна лъжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Водещата причина за сегашните държавни дългове е неправилната държавна употреба на пари. Ако не се допускаше държавната парична грешка, правителството нямаше да има сегашните дългове. Все още обществеността коментира държавните дългове, ала е мълчалива за водещата причина. Прилагането на подобрен метод за предоставяне на пари за ползване със срок за връщане създава условия правителството за изплати своите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
аФторът пропуска един много важен довод ЗАЩО ФЕД, ЕЦБ и АЦБ ще вдигнат лихвите ... и то още декември 2021г.Печатането на облигации може да си продължава колко си искат, но ако плащаните възнаградителни лихви са по-ниски от инфлацията, никой няма да купува държавни облигации ...Ето защо държавите, по точно ФЕД, ЕЦБ и АЦБ ще са принудени да вдигнат лихвите така, че възнаградителната лихва по облигациите да е над инфлацията. Мърдане няма ... да, никой не иска да е лошият, но ...Обама и социалистическият експеримент свършват ...При Клинтън САЩ нямат дълг, а излишък. При Буш младши, започва трупането на дълг, но Обонго започва надуването на балона и нещата експлодираха.Освен това се замислете ... защо Бъфет и други акули държат планини от кеш, а не купуват облигации ...., нито акции, нито каквито и да е реални активи, включително злато и ли каквото се сетите .. а държат кеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
NordWest
преди 2 години
*** - мЪдераторче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
NordWest
преди 2 години
keep calm е *** - ТРОЛь . взима пари за да модерира в полза на имотни *** и платени мажоретки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 2 години
Дълговете са следствие , те идват за да покрият загубите :) Много хора говорят че инфлацията ще е временна -аз лично не съм много съгласен . Десетилетия производителите в Китай натискаха инфлацията в запада като произвеждаха евтини стоки : е китайците вече не искат да го правят и инфлацията е неизбежна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мале импе , омре рроомката дето те хвалеше ... :))) ... добър си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Кви пари бре, руплите и турските лири ли хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Ще ти се стопи мозъка,дето го нямаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
Императорът
преди 2 години
Всички знаем това. Япония, САЩ и половината държави в ЕС трябва да обявят банкрут, ако лихвите се качат до около например да кажем приблизително към 5-6%. Ся се опитват с инфлация дълговете си да обезценят. Лоша новина са спестителчетата - ного. Инвеститорчетата само ще оцелеем финансово и парите си ще запазим. Другите по-добре да изплюcкват всичко, каквото изкарат и да се молят богу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още