IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Си ще говорят за първи път за войната в Украйна

Това ще бъде първият пряк разговор между лидерите на двете суперсили от ноември

11:12 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последната засега виртуална среща през ноември. <em>Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg</em></p>

Последната засега виртуална среща през ноември. Снимка: Sarah Silbiger/UPI/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин ще разговарят по телефона в 15:00 ч. българско време в петък, за да обсъдят войната в Украйна. В навечерието на планираните разговори САЩ отново заплашиха Китай с последствия в случай на военна подкрепа за Русия в рамките на войната в Украйна.

Това ще бъде първият пряк разговор между Байдън и Си от ноември насам и следва срещата между съветника по националната сигурност Джейк О'Съливан и китайския първи дипломат Ян Дзиечъ в Рим в понеделник, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Срещата в понеделник беше първият пряк обмен на мнения между двете суперсили след избухването на войната в Украйна. Междувременно наблюдателите не са единодушни дали насроченият телефонен разговор толкова скоро след разговорите в Рим е добър, или лош знак.

Предполага се, че телефонният разговор между Байдън и Си в петък ще бъде посветен на „управлението на конкуренцията между нашите две страни, както и на войната на Русия срещу Украйна и други въпроси от взаимен интерес", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки в изявление от четвъртък. От китайска страна се споменава само за обмен на мнения между Си и Байдън „по отношенията между Китай и САЩ и по въпроси от взаимен интерес".

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонния разговор САЩ възнамеряват ясно да заявят, че Китай носи отговорност за всички действия, които предприема в подкрепа на руската агресия. „Обезпокоени сме, че Китай обмисля да подкрепи директно Русия с военно оборудване, което да бъде използвано в Украйна", каза Блинкен.

Досега Китай отрича подобни планове. Вашингтон се опасява също, че Китай може да помогне на Русия да заобиколи икономическите санкции, наложени от западните държави. САЩ няма да се поколебаят да наложат разходи на Китай, ако е необходимо, подчерта Блинкен.

Китай е длъжен да упражни своето влияние върху Путин и да изисква спазването на международните правила. Изглежда обаче, че Китай прави точно обратното, твърдят от Белия дом. Досега правителството на САЩ не е представило никакви доказателства, че Китай подкрепя Русия или планира да го направи. Министерството на външните работи в Пекин определи обвиненията от страна на САЩ като дезинформация.

Китай отказва да говори за руска инвазия в Украйна

Китайското ръководство продължава да избягва да говори за руска инвазия в Украйна. То определя позицията си като неутрална. Де факто обаче Китай подкрепя руската позиция, а в официалните си изявления винаги се позовава на руските интереси в областта на сигурността. В Общото събрание на ООН голямо мнозинство от държавите не одобриха руската инвазия в Украйна, а Китай се въздържа. А освен това Пекин осъжда санкциите на Запада срещу Русия.

Въпреки това китайските лидери и компании досега са били предпазливи по отношение на подкрепата за Русия. Според анализ на Алисия Гарсия Хереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в инвестиционната банка Natixis, китайските финансови институции стриктно спазват наложените от Запада санкции.

Освен това Китай очевидно е отказал да доставя на руските авиокомпании части за самолети, съобщиха през миналата седмица руските информационни агенции, като се позоваха на служител на руските авиационни власти. Преди това западните производители Boeing и Airbus спряха доставките на компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още