IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените контролират едва 1% от стойността на акциите на мениджърите в S&P 500

Мъжете мениджъри имат акции за около 770 млрд. долара в компании от S&P 500 през 2020 г. в сравнение с около 9 млрд. долара за жените

18:05 | 06.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Жените съставляват около една четвърт от високопоставените мениджъри в компаниите от състава на американския борсов индекс S&P 500, но контролират едва 1% от стойността на акциите, притежавани заедно с останалите корпоративни лидери, съобщава Bloomberg.

Разликата означава, че мъжете мениджъри притежават акции за около 770 млрд. долара в компании от S&P 500 през 2020 г. в сравнение с около 9 млрд. долара за жените, посочва проф. Андреас Хьопнер от бизнес училището на Университета в Дъблин. Допитването, проведено съвместно с шведската компания за данни ExecuShe, установява, че съотношението остава значително дори и след премахването на основателите и изключения като Илон Мъск от Tesla – най-богатия мениджър в индекса, казва Хьопнер.

По думите му налице е огромна ножица между половете.

Жените мениджъри притежават малка част от стойността в акции на компаниите в S&P 500 в сравнение с мъжете.

Движението за правата на жените и кампанията #MeToo доведоха до още по-голям фокус върху обещанията на корпорациите за премахване на разликите в заплащанията в мениджърските позиции. Но изглежда процесът остава незавършен. Жените в САЩ обикновено изкарват 83 цента за всеки долар, който печели мъж (при стандартно заплащане).

Колкото по-често жени са повишавани на корпоративни длъжности, толкова по-голям дял от възнагражденията им идва от акции или опции, а разликата с колегите им от мъжки пол расте. През 2020 г. жените по най-високите етажи на корпоративната стълбица в компаниите от S&P 500 са печелили 75% от мъжете мениджъри  - най-голямата разлика от девет години насам, като това основно се дължи на дисбаланса при притежанието на акции, показва анализ на Morningstar Inc. Разликите нарастват още повече при жените от други етнически групи.

Друга причина жените да печелят по-малко е, че те често пъти работят в отдели като човешки ресурси и маркетинг, където традиционно притежаването на ценни книжа е  по-ограничено от, например, позиции като главен технологичен директор, отбелязва Хьопнер. По думите му факт е и това, че има далеч по-малко жени главни изпълнителни директори отколкото мъже, допълва той.

Проучването се основава на подадени регулаторни документи и онлайн страниците на компаниите, а самото изследване показва как разликите в разпределението на ценни книжа расте експоненциално с времето, допълва Хьопнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
АРЕ пак със смехотворната САЩка пропаганда. ..."причина жените да печелят по-малко е, че те често пъти работят в отдели като човешки ресурси и маркетинг," Ми да беха УЧИЛЕ за нещо друго, вместо смехотворните позиции, които масово предпочитат в университетите? Чакай да ти обадя още една несправедливост, мъжете-чистачи в компаниите печелят по-малко от HRките! Как да поправим това неравенство, как... Що ви трябва да пишете тия откровени долнопробни п0мии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още