IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с инвестиционно банкиране удари печалбата и на Bank of America

За разлика от други конкуренти обаче американската банка свива провизиите си срещу лоши заеми

18:32 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Bank of America отбеляза почти 34-процентов спад на печалбата за второто тримесечие в понеделник, ударена от срив на приходите на инвестиционното банкиране, тъй като активността при сделките за сливания и придобивания е малка част в сравнение с миналогодишните рекордни нива, съобщава Ройтерс.

Печалбата, разпределима между акционерите, е спаднала до 5,93 млрд. долара, или 73 цента на акция, за тримесечието до 30 юни спрямо 8,96 млрд. долара, или 1,03 долара на акция, година по-рано.

На фона на замразените листвания на акции на фондовите пазари и ударените спирачки при сливанията и придобиванията таксите от инвестиционно банкиране на Bank of America са намалели с 47% до 1,1 млрд. долара през тримесечието.

Приходите през трите месеца, без разходите за лихви, са се увеличили с 6% до 22,7 млрд. долара.

Федералният резерв на САЩ започна бързо да вдига лихвите в съответствие с ангажимента му да укроти инфлацията, достигнала 40-годишен връх. Макар че рисковете от рецесия остават, ходът засега донесе по-високи печалби за банките, които обикновено процъфтяват в среда на високи лихвени проценти.

Нетните приходи от лихви на BofA са скочили с 22%, или 2,2%, до 12,4 млрд. долара през тримесечието на годишна база.

Заради състава на баланса си BofA е най-чувствителна сред големите американски банки към промени в лихвите.

Нашите американски клиенти остават устойчиви с продължителни силни баланси на депозитите и нива на разходите“, каза главният изпълнителен директор Браян Мойнихан.

Силата на американските потребители се тества от инфлацията, която достигна нива, невиждани от 4 десетилетия, но тенденциите в разходите все още до голяма степен се запазват, подкрепяйки печалбата на банката.

Тенденциите при разходите са ключови показатели за финансовото здраве на потребителите и са дълбоко свързани с представянето на водещото подразделение на BofA – това за потребителско банкиране, чиито приходи се увеличават с 12% до 9,1 млрд. долара през второто тримесечие.

Общо разходите по дебитни и кредитни карти на банката са се увеличили с 11% до 220,5 млрд. долара на тримесечна и с 10% на годишна база.

Средно депозитите на BofA са задминали 1 трлн. долара, което е с 10% повече спрямо същия период на миналата година. Общо заемите и лизингите, без тези по държавната програма Paycheck Protection Program, са се увеличили с 14% на годишна и с 4% на тримесечна база.

Bank of America, която е втората по големина банка в САЩ по активи, е освободила 48 млн. долара от резервите си през тримесечието спрямо 2,2 млрд. долара година по-рано, с което общо провизиите срещу лоши заеми възлизат на 500 млн. долара.

BofA се различава от конкурентни банки като JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co, които са увеличили резервите си съответно с 428 млн. долара и 235 млн. долара.

Акциите на BofA, които са поевтинели с 28% за тази година, поскъпват незначително към 18:30 ч. С резултата ѝ приключи сезонът на отчетите за шестте най-големи банки в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още