IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юни донесе ръст на повечето развиващи се борси

С двуцифрени ръстове от началото на годината са пазарите на Египет, Индия, Филипините, Турция, Тайланд, Индонезия и Южна Африка

08:30 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юни донесе ръст на повечето развиващи се борси

Развиващите се пазари продължават да бъдат обект на засилен инвеститорски интерес, особено след като стимулиращите парични политики на водещите световни централни банки подхраниха апетита към риск. През 2013 г. именно монетарните мерки бяха един от катализаторите за печалбите на капиталовите им пазари.

От началото на годината обаче институции като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка няколко пъти предупреждаваха за възможно забавяне на икономическия растеж на развиващите се държави през тази година. Като основни причини се посочваха намаляващите парични стимули на централните банки и перспективите пред валутните пазари на редица развиващи се икономики.

Сериозни притеснения предизвикаха страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Опасенията са, че Поднебесната империя няма да успее да постигне целите си за икономически растеж. Русия все още не е разрешила конфликта с Украйна и все още е под заплахата на западните санкции, Южна Африка бе обхваната от стачки, в Индия се проведоха ключови парламентарни избори, а Бразилия прие домакинството на Световното първенство по футбол на фона на проблемите в икономиката си.

Ето че първата половина на 2014 г. вече отмина, което е удобен момент да проверим борсовите индекси на кои държави, попадащи в широкия съставен индекс MSCI Emerging Markets, реализираха най-силен растеж, кои - най-слаб, и защо.

На фона на развитието на фондовите пазари по света през юни само 7 от борсите, включени в състава на MSCI EM, понижиха стойността си спрямо май. Индексите на всички останали 14 държави се покачиха.

Борсовият измерител на Перу IGBVL записа най-силно покачване през юни – 5,77% до 16 662,28 пункта, точно толкова, колкото и от началото на годината. Втори за месеца е тайландският SET, който увеличи стойността си с 4,95 на сто до 1 485,75 пункта.

На трето място през месеца се озова индийският SENSEX. Със своя ръст от 4,94% до 25 413,78 той на практика разделя втората позиция със SET. През периода тласък на индийските акции дадоха провелите се парламентарни избори. Sensex 30 отчете нов рекорд след победата на про-бизнес настроената партия на Нарендра Моди. Предизвикателствата пред икономиката на страната остават, но новият политически лидер е решен да ги разреши.

На четвърто място се позиционира водещият индекс на Бразилската фондова борса Ibovespa. През юни той се покачи с 3,76% до 53 168,22 пункта. В свой анализ, публикуван преди началото на Мондиала, Goldman Sachs разкрива, че пазарите в страните домакини на световен шампионат се радват на добър ръст месец след края на футболната фиеста. Но както се случва и на пазарите на победителите – печалбите се изпаряват бързо. Пазарите на почти половината от страните домакини са се представили зле в следващите три месеца. Всичко зависи от представянето на бразилската икономика в навечерието на президентските избори през есента.

На пето място през юни се класира Тайван. TWSE се покачи с 3,49 на сто до 9 393,07 пункта през шестия месец и с 9,08% от началото на годината. Инвестиционният консултант MSCI отложи включването на Южна Корея и Тайван към развитите пазари. Основният мотив е, че техните валути, които не са свободно конвертируеми, не предоставят „всички търговски удобства". През юни KOSPI записа скромния ръст от 0,36 на сто до 2002,21 пункта и третото най-лошо представяне от началото на годината сред всички 21 индекса.

Първи по ръст за първата половина на 2014 г. е египетският индекс CASE. С неговото покачване от 20,34% до 812,20 пункта той изпревари индийския SENSEX, който отчете ръст от 20% до 30 юни.

През юни обаче CASE се сви с 0,99%. Причината – наложеният данък върху капиталовите печалби в размер на 10%. Данъчната промяната е част от планираните от управляващите реформи, с които искат да увеличат приходите в хазната с 1,42 млрд. долара, пише CNBC. С 10-процентовия налог ще бъдат облагани паричните дивиденти и нетните капиталови печалби на египетските граждани в края на фискалата година. Чуждестранните инвеститори обаче ще дължат 10% от всяка своя трансакция... може би наистина болезнен удар за египетския фондов пазар.

На дъното за полугодието се оказва китайският Shanghai Composite със своя спад от 3,20% от началото на годината. Вторият най-слабо представящ се пазар е руският. MICEX е с 1,84% под стойността си на затваряне на 31 декември 2013 г., но все пак през юни навакса изгубеното.

И така – от началото на годината индексът MSCI EM нарасна с 5,7%. Ето кои индекси, според изчисленията на Investor.bg, успяха „да бият“ представянето на общия измерител за развиващите се пазари:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още