IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблясъци надежда за икономиката на Аржентина

Аржентинците се надяват, че с избора на нов президент през октомври икономиката ще се съвземе

17:03 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Кристина Фернандес де Киршнер и министърът на икономиката Аксел Кисилоф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Президентът Кристина Фернандес де Киршнер и министърът на икономиката Аксел Кисилоф. Снимка: Ройтерс

 

Икономиката на Аржентина вероятно ще отчете малък или отрицателен ръст през тази година заради дълговете към американски хедж фондове, по-известни в страната като „лешоядите“, съобщава CNN. Място за оптимизъм обаче има, като основната причина за това се крие в президентските избори, които предстоят по-късно през годината.

Фондовият пазар отбелязва възход и инвеститорите изкупуват държавните дългове, което е невероятна новина, имайки предвид, че страната е в рецесия и миналата година обяви нов дефолт.

„Икономиката сякаш вече не се разпада“, казва Еугенио Алеман, старши икономист в Wells Fargo Securities. “Виждат се малко повече позитивни признаци“.

По-високите данъци и инфлацията се отразиха неблагоприятно върху собствениците на малък бизнес, но като цяло Аржентина започва да се движи в правилната посока, казва Лионел Болини, собственик на бар в Буенос Айрес, известен като любим на Борхес. Той отчита все повече посещения от туристи в сравнение с предишните години и смята, че икономиката се подобрява.

На борсовия пазар аржентинският индекс Merval отчита ръст от 45% през тази година, като тези резултати са много по-добри от представянето на Европа и от индекса S&P 500.

Аржентинците, пострадали от по-високите цени на хранителните продукти и сметките за електроенергия, напоследък се чувстват все по-добре. Националният индекс за потребителско доверие се е повишил с над 40% в сравнение с миналата година, твърди Torcuato di Tella University, частен университет в Буенос Айрес.

Президентските избори през октомври носят надеждата, че новата администрация ще подобри икономиката на страната много повече, отколкото успяха президентът Кристина Фернандес де Киршнер и министърът на икономиката от Аксел Кисилоф.

Кисилоф наскоро обяви, че Аржентина е продала 1,4 млрд. долара от държавния си дълг. Това е положителен знак за страна, която се бори с инфлация и слаба валута. Аржентина плати високи цена за продажбата на дълга си, предлагайки много по-висок лихвен процент на доминираните в долари облигации в сравнение с други латиноамерикански страни.

„Сумата от 1,4 млрд. долара няма да реши проблемите ни с вноските, но е по-добре от нищо“, казва Даниел Артана, старши икономист във Foundation of Latin American Economic Investigations в Буенос Айрес. „Икономиката може и да премине през малко краткосрочно възстановяване“.

Големият проблем обаче произтича от обявения през 2001 г. дефолт за 95 млрд. долара, най-големият в света изобщо.

Американските хедж фондове, водени от милиардерът Пол Сингър и неговия NML Capital, купиха държавния дълг срещу много малка сума, веднага щом беше обявен дефолт по него.

Сега те искат дълга да бъде изцяло погасен за сумата от 1,5 млрд. долара. Американският съдия Томас Гриеса е съгласен с хедж фондовете и е наредил на Аржентина да го изплати. Важно е да се отбележи, че NML Capital е един от малкото кредитори, които търсят пълно погасяване. Повечето кредитори вече са се съгласили на сериозни отстъпки.

През юли Гриеса спря Аржентина да се издължи на кредиторите си, съгласили се на преструктурирането на аржентинския дълг, преди да се изплати на хедж фондовете, несъгласни с преструктурирането на дълга, което в крайна сметка накара страната да обяви нов дефолт.

Аржентина и хедж фондовете продължават да твърдят, че се са съгласни на преговори. NML обаче покани Аржентина да възобновят разговорите през януари, след като ключова клауза в договора за облигации - основната причина, поради която страната отказваше да им плати - отпадна. Аржентина така и не се отзова на поканата, твърди основният посредник в разговорите Даниел Полак.

Заради отказа на Аржентина да се изплати на хедж фондовете, тя няма достъп до чужди инвестиции. Огромно петролно поле стои неразработено, защото страната няма средствата, за да започне работа по него. Според експертите единствения начин страната да получи чуждестранни инвестиции е да реши проблема с кредиторите си.

Това, което е по-лошо обаче, е че аржентинската икономика разчита на стоки като нефт и соя. Цените и на двете суровини спаднаха сериозно през миналата година, въпреки че наскоро леко се стабилизираха.

В същото време двата ключови търговски партньора на Аржентина – Русия и Китай, отчитат забавяне на икономиките се през тази година, което също може да затрудни бъдещето на страната.

Единствената нова надежда на Аржентина е обещанието за нов президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още