IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдото приземяване на Китай ще задълбочи смута на пазарите

2016 г. би била трудна, защото това е сценарий, с който инвеститорите не са свикнали, коментира милиардерът Джорж Сорос

11:06 | 22.01.16 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос по време на Световния икономически форум през 2015 г. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос по време на Световния икономически форум през 2015 г. Снимка: Архив, Ройтерс

Китайската икономика е напът да се приземи твърдо – срив, който ще влоши глобалния дефлационен натиск, ще повлече акциите и ще стимулира американските правителствени облигации. Това заяви пред Bloomberg милиардерът Джордж Сорос в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„Едно твърдо приземяване на практика е неизбежно“, заяви той, „Не го очаквам, наблюдавам го.“

Инвеститорът каза, че залага срещу Standard & Poor’s 500, държавите, които произвеждат суровини и азиатските валути, докато купува щатски облигации.

Ефектите от икономическия спад на Китай ще се разпространят в останалия свят, въпреки че политиците на страната разполагат с ресурсите да се справят с вътрешните проблеми, категоричен е Сорос.

Бившият хедж фонд мениджър, превърнал се във филантроп, се присъединява към редица инвеститори, които предупреждават за допълнителни сривове при по-рисковите активи, след като разпродажбите в глобален план изтриха 16 трлн. долара от световните фондови пазари от юни насам и изпратиха цените на суровините до най-ниските им нива от над две десетилетия.

Опасенията за Китай разстроиха глобалните пазари тази година на фона на стихващото инвеститорско доверие в способността на правителството да преструктурира икономиката без да предизвика криза.

Наскоро Сорос отново предупреди за катастрофа като тази, наблюдавана през 2008 г. По време на конференция във Вашингтон през септември 2011 г. той каза, че европейската дългова криза, възникнала заради Гърция, е по-сериозна от кризата от 2008 г. По-рано този месец той повтори тази теза, коментирайки, че глобалните пазари се изправят пред криза, напомняща на тази, която възникна преди повече от седем години.

Въпреки че Сорос не описа своята дефиниция за твърдо приземяване, той зави, че по-точната оценка на текущия икономически ръст на Китай е 3,5%, което е по-малко спрямо последните официални данни за растеж от 6,8% през четвъртото тримесечие.

Сорос добавя, че неустойчивият дългов товар на азиатската страна и отливът на капитали са сигнали за твърдо приземяване. За периода януари-ноември 2015 г. Китай записа отлив на капитали за 843 млрд. долара, сочат данните на Bloomberg Intelligence.

Забавянето на китайската икономика се комбинира с по-ниските цени на петрола и обезценяването на валутата с цел придобиването на конкурентно предимство, като увеличават риска от дефлация по света, смята още Сорос.

С оглед на това 2016 г. би била трудна за пазарите, защото това е сценарий, с който инвеститорите не са свикнали.

Сорос ще бъде изненадан, ако Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите отново, след като направи това през декември за пръв път от близо десетилетие въпреки прогнозите на централната банка за още покачвания тази година.

Фед направи грешка с вдигането на лихвите, казва милиардерът, защото очакванията за дефлация вече са тук, а потребителите едва ли ще отговорят на по-ниските лихви по кредитите с ръст на потреблението.

Въпреки че цените на активите могат да поскъпнат за кратко, Сорос не е видял знаци за достигането на класическо дъно на пазарите. „Твърде рано е да се купува“, смята той.

„Тази година ще бъде трудна, а равновесието е в негативна посока“, казва инвеститорът. „Ако имаме истинско дъно, то се тества отново".

Коментар на Виторио Грили, JPMorgan, за големите промени на глобалните пазари вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 22 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
На фона на всички тези събития, много ме притеснява изказването в Давош на шефа на Deutsche Bank, че те работели по въпроса след 10 години да НЯМА пари в брой!Ето това е, което ще бъде ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 6
raul_castro
преди 8 години
Който не купува злато сега, след година-две ще си изяде ушите от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
raul_castro
преди 8 години
Златото ли? Първа спирка 3100-3200. После до към 7000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Въпрос: След предишната криза 2008-2009 последва рязък скок на златото, та дали и сега може да се очаква подобен, т.е. по-добре е малки средства за опериране в рамките на година да са в злато или да си стоят в западна валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Твърдото приземяване го разбирайте като глобална рецесия! Втора стъпка депресия! Самата депресия, вече дори е забравена като възможен сценарий изобщо в икономиката!Пътищата са или растем или някаква рецесийка тук там, ама нищо работа! Централните банки имат ресурси да се "справят"!Най-голямата глупост е да се мисли, че Китай спира да расте, защото е растял твърде много и е време за позабавяне! Китай е катализатор за потреблението и икономиката в глобален мащаб! Дълговите спирали след настъпването на дълбоката рецесия/депресия ще отворят кутията на Пандора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
comet
преди 8 години
Тоя е просто говорител, не му се връзвайте, важното е какво са го инструктирали да каже. Вчера попаднах на негово интервю в което говореше че Евросъюзът е пред разпад и е време да се направел план Маршал за Европа. А това е точно накъдето ни водят, Американски щати, вижте че дори Наш Парламент е гласувал предложението на Наш Мъж за електронно гласуване (че дори и услужливо ни пускат две приветстващи събитието изказвания на съфорумци, заради което дори не искам да коментирам под статията за гласуването).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
то за съжаление поколението му ше го отнесе такава е съдбата като на нашия Президент Офшрналиев к.ретена не можа него да го тръшне ми детето невинно си замина да му се невиди ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Това ми изглежда малко като нов балон в основата си, след като от 2009 г. цените на акциите се УТРОИХА само за шест години, а същевременно хората губят доверие в оценките на пазара, коментира професорът от Йейлския университет пред Financial Times - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/'Осем причини за борсов срив'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/osem-prichini-za-borsov-sriv-199558/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/?sp=1#storystartнов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
Да, ама аз не искам някоя сутрин да го намерят озъбен в коприненото му креватче, но искам да страда кански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
би било чудесно и доста хора ше заживеят в мир ако го няма това ч.овекоподобно .... дет ни напрай и нас дармадан от всякаде с неговите ид.иотщини .... но и некролога ше си плати и той не е вечен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още