IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът подкрепя глобалната икономика с по-високи капиталови разходи

Капиталовите инвестиции ще предизвикат не само търсене, но и в крайна сметка по-високи заплати и инфлация

12:15 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Липсващо парченце от пъзела на глобалния растеж явно си идва на мястото, коментира Bloomberg.

Подкрепени от по-високите си печалби и процъфтяващите фондови пазари, някои от най-известните компании в света – от Amazon.com до Volkswagen – увеличават разходите си за нови заводи и оборудване след години на предпазливост. А това може да се окаже истинска благодат за международното икономическо разширяване, което вече набира скорост.

Идеята е, че капиталовите инвестиции ще предизвикат не само търсене, но и в крайна сметка по-високи заплати и инфлация. Това ще бъде добре за централните банки и правителствата, които искат заплащането на работниците да се увеличи. Работодателите досега не бяха склонни да харчат, дори на фона на икономически възход в 75% от страните по света.

Нов индикатор за бизнес разходите, изготвен от икономистите в JPMorgan Chase & Co., сочи, че ръстът на капиталовите инвестиции е около 8%.

Макар че нивата варират в различните страни, това е доказателство, че разходите се подобряват. Американските поръчки за бизнес инвестиции например са нараснали повече от очакваното през септември, а разширяването на икономиката с 3% през третото тримесечие е подкрепено от увеличение от 1,5% на фиксираните бизнес инвестиции.

„Повишаването на бизнес инвестициите е като извора на младостта за остаряващото възстановяване“, казва Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group. “Американските компании в момента имат огромно количество парични резерви“.

За инвеститорите ръстът на бизнес разходите би трябвало да доведе до по-добро представяне на промишлените акции в САЩ и по-висока доходност по 10-годишните държавни ценни книжа, пишат анализатори от Pavilion Global Markets в коментар към клиентите си.

Amazon например разширява международния си обхват с операции в Индия, Австралия и Латинска Америка. Тя поиска и оферти от американски щати и местни управление къде да създаде новата си централа, която ще струва 5 млрд. долара и ще създаде 50 хил. работни места през следващите 15-17 години.

Caterpillar, най-големият производител на строително и минно оборудване, повиши прогнозите си за продажбите и печалбата си, позовавайки се на засилено търсене сред пазарите.

Но не само големите компании увеличават разходите си.

Анализаторите от Pavilion изчисляват, че капиталовите разходи от по-малките американски компании в индекса Russell 2000 са нараснали с 33% тази година.

Собствениците на малки компании определено харчат повече за оборудване“, казва Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo Securities. “Това бележи истинска промяна и отчасти отразява подобрената регулаторна среда, в която предстоят по-малко нови регулации“.

В Япония поръчките за машиностроенето, които са водещ индикатор за бъдещите капиталови разходи, са нараснали както през юли, така и през август на месечна база, след като намаляваха от април до юни. Автомобилният гигант Mitsubishi планира да увеличи годишните разходи за развойна дейност с 50% до 133 млрд. йени (1,2 млрд. долара) до три години, а други, включително Toshiba и Toyota Motor, също повишават разходите си.

В еврозоната проучване от септември сред 600 компании, изготвено от UBS, разкрива, че капиталовите разходи ще скочат за пръв път от две години. Volkswagen инвестира 1,4 млрд. евро в нови технологии за търговски превозни средства, включително електрически влакове и автономни системи.

В същото време печалбата на индустриалните компании в Китай отчита най-големия си ръст от 2011 г., подчертавайки устойчивостта на втората по големина икономика в света. Електрическите превозни средства вероятно ще доведат до възход на инвестициите.

Има признаци за синхронизирано възстановяване на капиталовите разходи в големите икономики, което може да доведе до допълнителен тласък за глобалната търговия, казва главният икономист на China International Capital Хун Лян.

Със сигурност нарастващите капиталови разходи няма да решат всички предизвикателства пред света. Заедно със слабата производителност и слабата инфлация опасенията включват геополитически рискове и търговски напрежения. Международният валутен фонд този месец повиши прогнозата си за глобалния растеж за 2017 г. до 3,6%, но предупреди, че възстановяването далеч не е приключило.

Въпреки това Тим Граф, ръководител на отдел за макростратегии в State Street, очаква компаниите да са по-активни заради предстоящото премахване на паричните стимули по света.

Импулсът ще бъде да се подобрят инвестиционните разходи, просто защото разходите за финансиране вероятно ще се повишат“, казва той за Bloomberg Television. “Излизаме от епоха на ултраниски лихвени проценти, ултраниски дългосрочни реални лихвени проценти и компаниите обикновено се опитат да изпреварят това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още