IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разширява своята енергийна доминация с амбициозен проект за втечнен газ

Целта на Москва е да се превърне в един от водещите износители на втечнено синьо гориво до 2030 г.

16:03 | 13.04.19 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На почти 2500 км североизточно от Москва, малкото пристанище Сабета изпъква на фона на арктическата пустош на полуостров Ямал. Бивш преден пост на съветските геолози, сега Сабета е ключово място за най-амбициозния руски проект за втечнен природен газ, управляван от компания, която навлезе на пазара само преди година, пишат Олга Танас, Дина Креникова и Анна Ширияевская за Bloomberg. 

Няколко пъти седмично огромни танкери напускат отдалеченото пристанище, пренасяйки супер охладен газ към пазарите в Европа и Азия.

Това не е единственото предприятие за втечнен природен газ отвъд Полярния кръг, но определено е най-голямото.

„Новатек“, основният акционер на завода за втечнен газ „Ямал“, заяви, че плановете за бъдещи проекти ще превърнат Русия в един от най-големите износители на синьо гориво само за десетилетие.

Страната вече е най-големият износител на газ по тръбопроводи и вторият по големина доставчик на петрол в света.

Съоръжението в Сабета представлява още една връзка на президента Владимир Путин и природните ресурси на Русия с големите икономики.

„Русия може да бъде една от четирите най-големи износителки на втечнен газ“, заяви главният финансов директор на „Новатек“ Марк Джетвей по време на интервю в Лондон.

Демонстрация на потенциала

Руската компания демонстрира, че е възможно да се произвеждат и втечняват горива в екстремните условия като тези в „Ямал“ на конкурентни цени и да се доставят на пазари, намиращи се на хиляди километри от Сабета.

Този план е подпомогнат от разтапянето на арктическия лед, което позволява на специализиран флот от танкери да превозват гориво по северното крайбрежие на Русия.

Тази седмица Владимир Путин ще представи потенциала за развитие на руските въглеводороди на Международния арктически форум в Санкт Петербург. Държавният глава е дългогодишен поддръжник на петролните и газовите ресурси, които лежат под вечно замръзналата повърхност на Арктика.

„Можем смело да заявим, че през този и следващия век Русия ще разшири своето производство, благодарение на Арктика“, заяви Путин.

„Новатек“, чиито най-големи акционери включват имената на милиардерите Леонид Микелсон и Генадий Тимченко, както и френският енергиен гигант Total SA, се превърна в най-големият производител на втечнен газ в Русия, след като започна производството на това гориво в Ямал преди повече от две години. Съоръжението достигна своя пълен капацитет в края на 2018 г., удвоявайки пазарния дял на Русия на световно равнище до 8 на сто.

Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Россия и Турция не договорились о ценах на российский газ. Анкара хочет, чтобы цена была фиксированной и рассчитанной по определенной формуле. Москва настаивает на рыночном ценообразовании. Компромисс пока не найден. Путин с една Турция не може да се справи, вие за света ми говорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 5 години
Само така си мислиш. Ако някой искаше да ги бие, щеше да ги настеле с атомни бомби, още когато руснаците се чудеха как да я откраднат. На САЩ СССР му бе нужен да държи Германия и Япония под страх. Русия вече е излишна. САЩ ще я пуснат на Китай. Във всички китайски училища и университети има карти на Китай обхващащи и Сибир. В учебниците им пише, че Сибир е китайска територия временно под чуждо владичество. Достъпа на руснаци в музея на Айгунския договор е забранен. Сещаш ли за какви териториални претенции става въпрос? Китайците не бързат, нямат спешна работа. Виж Тайван. PS Според Росстат повече от една трета от руснаците не могат да си позволят да си купят два чифта обувки на година- еди за зимата и един за лятото. Трябва да си много глу.пав, за да мислиш че световните санкюлоти може да са някаква сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 5 години
твърде възможно да се превърнат във водещ износител на синьо гориво до 2030г ... гледам как пада цената на електролизерите и постоянно им увеличават мощността ... и с това изобилие от евтина вятърна енергия ... не случайно в газовите среди в европа се коментира как да пригодят съществуващите хранилища , компресорни станции и търговска мрежа за водород ... пък нека вовата строи , лошо нема :))) ... даже експериментират със заместване вече :http://***.itm-power.com/sectors/power-to-gas-energy-storageнорвежкия фонд а и арабите четох наскоро също , поразпродават вече активи и инвестиции свързани с петрол и газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Европа и Азия малко по малко се обединяват и свързват, къде чрез зелезниците, къде чрез ресурси, договори ... Други биват малко по-малко изхвърляни от играта пради текущите им финансови проблеми и неусместно поведение на глобалната политическа сцена. Да! Играта се променя. Наистина трябва да се види глобалната картина защото нищо не е вечено, а динамично. Идва нова ера и дано прехода да е плавен този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 12
tisia
преди 5 години
...стоенеее, стоене, ...тези няма кой да ги бие вече. Научиха си урока от демократичната убавиня, което им предложиха и ето на, ...вече недосегаеми и велики! ... ще е добре за здравето ти да вземеш да посвикваш с новият руски ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 5 години
Преди няколко години, приятелите на Путин Леонид Михаелсон и Генадий Тимченко подеха кампания против монопола на Газпром за износ на газ. Като истински капо ди тути капи президента Путин даде голямо парче от пирога и на тях. Не ги допусна до тръбите, но им подари газови находища. Обеща им че ако работят в условията на крайния север, ще ги освободи експортна такса и данък за използване на природните ресурси. Така и стана, а за да задоволи апетита им, построи с държавни средства довеждаща инфраструктура. В момента Газпром посочват, че от износа на "Новатек" руския бюджет губи 4 500 рубли за обем равностоен 1 000 куб метра газ. Това добре, но понеже апетита идва с яденето, помазаниците продадоха до 50% без една акция на чужди инвеститори. Калкулирайки данъчните отстъпки, те заплатиха цена много по-висока от реалната цена. И в момента китайски газ(30% от Ямал е китайски) подбива цените в Северна Европа, въпреки че имат право да продават само в Азия. Това според мен са особеностите на "евтиния" руски LNG. Наясно съм че има и обективни фактори като евтината работна ръка и по-ниските температури, но те наистина не са определящи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още