IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневникът на една икономическа криза

Централните банки по света са харчили общо 1,3 млрд. долара на час за закупуване на активи от март до края на 2020 г., изчисли Bank of America

13:47 | 15.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Исторически крах

Блокирането на голяма част от световната икономика не е нещо, което може да бъде осъществено лесно.

Към април Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 3 процента, което представлява понижение от 6,3 процентни пункта спрямо прогнозата на фонда от януари. Последната прогноза на МВФ е за спад от 4,4%. „Това прави Голямата блокада най-лошата рецесия след Голямата депресия и далеч по-лоша от глобалната финансова криза“, изтъкват от фонда.

икономика3 икономика3

Нивата на безработица и глобалния дълг също са нараснали и Световната банка предупреждава, че крайна бедност по света ще се повиши за първи път от над 20 години.

Пандемията може да е увеличила броя на хората, живеещи в крайна бедност с 88 млн. до 115 милиона души през 2020 г. и до 150 милиона до края на тази година.

Петролни неволи и борсови възходи

Фондовите пазари започнаха да се възстановяват през април, но шоковете продължиха. За първи път петролът достигна отрицателни стойности, след като цената на американския лек суров петрол WTI падна до минус 40 долара за барел, тъй като производителите на петрол започнаха да се опасяват, че капацитетът за съхранение може да се окаже недостатъчен.

Това обаче не продължи дълго. В края на април петролът поскъпна до почти 20 долара за барел и вече се търгува за над 50 долара за барел.

петрол петрол

Анализът на акциите също допълва историята на пандемията, която отне над 2 милиона човешки живота по света.

Малайзийският производител на каучукови ръкавици Supermax и корейската фармацевтична компания Shin Poong отчитат покачване в стойността на своите акции съответно с около 780% и 1600%.

електромобили електромобили

Бумът на дистанционната работа повиши цената на акциите на Zoom с 420%. Книжата на Moderna, една от фармацевтичните компании, доставящи COVID ваксина, са поскъпнали с над 470%, докато цената на акциите на Netflix и Amazon е скочила съответно с 62% и 77%.

При електрическите автомобили, един от определящите годината фактори, Tesla успя да предизвика невиждано борсово рали, като акциите ѝ поскъпнаха със 730%, докато тези на нейния китайски конкурент Nio прибавиха над 1000% към стойността си.

Надигаща се надежда

Основните валути също се разклатиха. Стойността на долара нарасна до средата на март, но отчете спад от около 7% за годината, докато еврото и йената поскъпнаха с около 10% и 5%.

Шведската крона е най-добре представящата се валута през 2020 г., след като стойността ѝ нарасна с близо 13%. Увеличението на стойността на китайския юан с 6,5% също издига валутата до една от най-успешните през годината.

Но тук има и тъмна страна – стойността на бразилския реал се смъкна с 22%, докато тази на рублата отчете спад от 17 на сто. Мексиканското песо поевтиня с 4 на сто.

Промените през ноември

Ноември също беше ключов месец. Той започна с поражението на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, което породи надежди, че част от глобалното търговско напрежение ще изчезне. Малко след това започнаха да се появяват съобщения в медийното пространство за високата ефективност на няколко ваксини срещу коронавирус.

Това се отрази и върху индекса MSCI, чиято стойност нарасна с 12,6% на месечна база, добавяйки близо 6,7 трлн. долара, или по 155 млн. долара на минута, към стойността на акциите по света.

Цената на златото нарасна с 24%, докато акциите от групата на технологичните гиганти FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix and Alphabet, майката на Google) поскъпнаха с над 100%. Биткойнът пък поскъпна с над 300% за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Има един стар лаф, който е доста подходящ за описване действията на централните банки и правителствата: "Харчи като пиян моряк"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още