IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканският блок за свободна търговия се отваря за бизнеса, но пречките остават

Някои от страните все още гледат скептично на идеята, притеснени от нарастването на конкурентоспособността на своите съседи за тяхна сметка

14:15 | 01.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището на Кейптаун, Южна Африка. <em>Снимка:&nbsp;Dwayne Senior/Bloomberg</em></p>

Пристанището на Кейптаун, Южна Африка. Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg

Африканските държави  официално стартираха търговията в рамките на новата зона за свободна търговия след месеци на отлагания, свързани с разпространението на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Но икономистите смятат, че началото на свободната търговия, дадено на 1 януари, е до голяма степен символично, тъй като пълното изпълнение на сделката се очаква да отнеме години.

Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) има за цел да обедини 1,3 милиарда души в икономически блок на стойност 3,4 трлн. долара, който ще представлява най-голямата зона за свободна търговия от създаването на Световната търговска организация (СТО). 

Поддръжниците на идеята твърдят, че това ще засили търговията между африканските страни, като същевременно ще позволи на континента да развие собствена верига за създаване на стойност. Световната банка смята, че новият търговски блок може да спаси десетки милиони души от бедност до 2035 г.

Но пречките - вариращи от усложнената бюрокрация и лоша инфраструктура до утвърдения протекционизъм на някои от страните членки - трябва да бъдат преодолени, за да може блокът да разгърне пълния си потенциал.

Търговията по споразумението AfCFTA трябваше да стартира на 1 юли 2020 г., но беше отменено, след като COVID-19 направи невъзможни физическите преговори.

Пандемията обаче даде на процеса допълнителен тласък, коментира Силвър Оякол, ръководител на служителите в секретариата на AfCFTA.

„Усетихме въздействието от прекъсването на вноса заради пандемията върху нашите икономики“, посочва той, добавяйки: „Това увеличи политическата воля за засилване на вътрешноафриканската интеграция“.

Всяка африканска държава с изключение на Еритрея е подписала рамковото споразумение за AfCFTA, като 34 страни са го ратифицирали.

Историческите предизвикателства, включително лошите пътни и железопътни връзки в Африка, политическите вълнения, прекомерната гранична бюрокрация и корупцията няма да изчезнат за една нощ.

А приложението към сделката, очертаващо правилата за произход - съществена стъпка за определяне на това кои продукти могат да се облагат с мита - все още не е завършено.

Междувременно 41 от 54-те държави членки на зоната вече са представили графици за намаляване на митата.

Страните трябва да премахнат 90% от митническите линии , като срокът е около 5 години за по-напредналите икономики и 10 години за по-слабо развитите държави.

В същото време страховете от засилване на конкурентоспособността на съседни страни първоначално накараха някои държави, включително Нигерия, да се отнасят скептично към панафриканския проект.

И все пак привържениците на зоната са уверени, че първоначалните стъпки към нейното прилагане вече ще позволят на държавите членки да удвоят вътрешноафриканската търговия до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още