IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покривните фотоволтаици държат Австралия сред лидерите на соларната енергия

Страната има най-много инсталирани соларни панели на човек от населението си

22:07 | 04.11.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Австралия се превърна в държавата с най-много инсталирана соларна мощност на човек от населението - почти 1 киловат на човек, пише австралийското издание Renew Economy. Това се случва благодарение на фотоволтаичните панели на покривите на сградите, които държат страната сред първите 10 пазара на фотоволтаици в света.

В страната са инсталирани 20,8 гигавата соларни панели, от които 13 гигавата са на покривите на сградите. За десетилетие инсталираните мощности се увеличават близо 10 пъти.

Към края на миналата година 31% от сградите в страната имат панели по покривите си. В щатите Куинсленд и Южна Австралия покривните фотоволтаици са най-разпространени - с панели по около 40% от покривите на сградите. В някои населени места в тези щати даже около половината от сградите са съоръжени с соларни панели.

Покривните централи са със средна мощност от 8 киловата, спрямо 7,1 киловата през 2019 година.

На второ място в света по разпространение на соларната енергия, е Германия с инсталирани 650 вата на човек от населението.

По отношение на големите соларни централи в Австралия през миналата година има спад спрямо рекордната 2019 година. През 2020 година са били инсталирани и включени в мрежата 1,44 гигавата централи с единична мощност над 5 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
http://***.eso.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Искаш да кажеш,че АЕЦ все още имаме...Не трябва да се забравя, че той не е вечен, и ако ще спираме и ТЕЦ-овете, явно ще трябва да се действа в посока нови ядрени мощности.Но имаме ли пък АЕЦ, няма как да сме точно независими.Тъй като въпросът с отработеното ядрено гориво ще продължи да си стои...Дали ще е САЩ или Русия, не можем избяга от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Убеден съм,че България може и има всичко налице за ток+топло без да зависим от Русия или САЩ. Комбинация от слънце,вятър,вода+АЕЦ който имаме... друго не ни трябва. Соларни панели разположени в цялата страна в домакинства с до 5-10киловата десетки хиляди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
10%, не 2 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
A какво ще кажеш за Германия :) Там слънцето е 2 пъти по малко от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
дописката е за австралия , а не за нова зеландия . в нова зеландия климатът е по хладен отколкото у нас и си вали снег зимъска ... иде реч за австралия , хората живеят по крайбрежието на юг , щото по на север , към екваторът , е жега , и в централната част си е баш жега ... та , по крайбрежието е слънчево като в гръцко . и са се подредили по къщи , не обичат апартаменти , богати са ... що да не си редят фотосолари по покривите . виж какво пише , средната инсталация е 8кВт ... за 3-4 години ще се удвои , вероятно ще инсталират по 16-20кВт инсталации . с тех вече ще могат да си зареждат и електричките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
В Австралия и Нова Зеландия почти няма зима. Температурите не падат под 2-3 градуса. Захлаждането е за съвсем малко време. По-голямата част от дните в годината през деня температурата е над 20 градуса, което си е почти идеални условия за ФВЕЦ и ФТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още