IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона се превръща в основен претендент за влизане в SOFIX

Оказва се, че КТБ, която е с много по-голяма пазарна капитализация на фрий-флоута, няма нужните 500 акционери

09:59 | 17.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Енемона се превръща в основен претендент за влизане в SOFIX

БФБ-София реши, че SOFIX остава в сегашния си състав в следващите 6 месеца до март 2013 г., тъй като няма достатъчно компании, които да отговарят на критериите за влизане в него. Решението е от 12 септември 2012 г.

Все пак промяна в SOFIX ще има и тя е свързана с излизането на ЕЛАРГ. „Емисията акции на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ ще бъде извадена от базата на индексите SOFIX, BG40 и BGTR30 след вписване на решението за прекратяване на дружеството и обявяването му в ликвидация в Търговския регистър към Агенцията по вписванията“, съобщиха от БФБ-София още на 10 август 2012 г.

Коя компания обаче ще заеме мястото на ЕЛАРГ в SOFIX?

На база критерия пазарна капитализация на фрий-флоутa претендент номер едно е Корпоративна търговска банка АД, показват изчисленията на Investor.bg. Банката обаче няма поне 500 акционери, по последни официални данни. Към 11 април 2012 г. те са били 488, показват данните от общото събрание. Ако след това те са се увеличили до 500, КТБ ще заеме мястото на ЕЛАРГ в SOFIX, ако ли не - влизащата компания ще е друга.

Вероятно това ще е Енемона АД, която покрива изискванията за SOFIX при цени над 2,9 лв./акция.

Investor.bg е отправил журналистическо запитване към БФБ-София, коя е компанията, която ще замени ЕЛАРГ в SOFIX. Тя би трябвало да е известна, тъй като е определена на база данните от 1 септември 2012 г., тоест на база последния периодичен преглед на индекса.

Няма други компании, покриващи изискванията за влизане в SOFIX

Близо до покриване на изискванията за SOFIX е било Булленд инвестмънтс АДСИЦ, което при цена от 1,09 лв. е имало пазарна стойност на фрий-флоута от 9,9 млн. лв. - малко под нужните 10 млн. лв.

Критериите за SOFIX са разнообразни, включително поне 750 сделки и 2 млн. лв. оборот в последните 12 месеца, поне 10 млн. лв. пазарна капитализация на фрий-флоута, поне 500 акционери и други.

В следващите месеци БФБ-София ще обмисли необходимостта от промени в критериите за включване в индекса.

Ситуацията около SOFIX е интересна и от друга гледна точка. Може да се наложат две ребалансирания на индекса от фондовете, копиращи индекса.

Един път на 21 септември 2012 г., когато въпреки липсата на промяна при съставящите компании, ще има нужда от балансиране на променените им тегла на база промяна в стойностите на фрий-флоута на различните дружества.

Втори път такова ребалансиране ще се наложи при излизането на ЕЛАРГ и теоретично е възможно индексните фондове да продават акциите на дадена компания на 21 септември и да я купуват няколко дни по-късно.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Енемона АД(E4A)

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още