IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Hachette и Amazon разбуни духовете в книгоздателската индустрия

След като компаниите постигнаха споразумение на дневен ред е нов спор между издателите и писателите

13:35 | 14.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като беше сложен край на неразбирателството между Amazon.com и френската издателска група Hachette Book Group, писателите и издателите влизат в нов спор за това какъв дял от приходите от продажбата на електронни книги да получават самите автори, пише Bloomberg. 

Писателите, които стояха зад Hachette по време на преговорите с Amazon, свързани с продажбата на печатни и електронни книги, настояват Hachette да им изплаща по-големи суми от продажбата на електронни книги.

Сегашният бизнес модел предполага, че една книга, продадена от Amazon за 9 долара, носи около 2,70 долара на онлайн търговеца и 6,30 долара общо на издателя и писателя. Много малка част от последната сума реално отива при автора - около 1,58 долара.

Писателите твърдят, че техният дял трябва да бъде по-голям, защото при електронните книги няма разходи за производство и дистрибуция.

Спорът на Amazon с Hachette се фокусира върху това колко да струват електронните книги и как да бъдат разпределяни приходите от продажбата им. През юли Amazon поиска по-ниски цени на е-книгите и настоя, че трябва да получава по-голям дял от приходите. Компанията пожела 35% от сумата да отива при издателя, а 30% - при нея.

Amazon е първа по продажби на електронни книги в света, а пазарният ѝ дял е около 60% според Forrester Research. Компанията е известна и с пускането на добре познатия електронен четец Kindle през 2007 г.

Предимството на дигиталните книги е, че могат да се четат на таблети и други мобилни устройства, а през последните години стават все по-популярни. Причината за последното е, че потребителите ги получават на по-ниски цени, докато издателите се радват на по-високи маржове на печалба в сравнение с печатните книги.

"Определено има нужда сумата, получавана от авторите, да бъде по-висока", твърди Стивън Гулд, писател и президент на организацията "Писатели на фентъзи и фантастика в Америка".

Същевременно някои по-малки издателства делят по равно приходите от електронни книги с авторите, което предполага, че споровете между писателите и издателите далеч не са решени, допълва Гулд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още