IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Monopoly откри безкешовата икономика

В новата игра парите в брой ще бъдат заменени от кредитни карти, а наемите на имотите ще могат да се променят

17:22 | 17.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Hasbro&nbsp;</p>

Снимка: Hasbro 

Кой в своето детство не е играл поне веднъж на Monopoly със семейството или с приятели? В повечето случаи тези игри са завършвали два до три часа по-късно с чувство на неудовлетвореност, защото просто никой не може да спечели. И странно защо винаги играчът, който пази банката, успява постоянно да се спаси от фалит.

Най-интересната част от играта е да се натрупа цяло състояние - и то буквално, защото купчината пари на таблата нараства с всеки изминат кръг и привлича завистливите погледи на другите участници.

Това обаче вече минава в историята, защото производителят Hasbro модернизира своята популярна игра. През август компанията ще представи своята нова версия „Monopoly Ultimate Banking“. Там доста дискутираната в момента безкешова икономика е реалност.

Вместо купища хартиени пари, които се броят изключително трудно, но учеха децата между другото и да броят, на разположение на играчите ще има само кредитни карти.

Както и в реалния свят, една от причините за премахването на парите в брой в играта е борбата с престъпността. Европейската централна банка (ЕЦБ) и редица правителства се надяват банкнотата от 500 евро да бъде премахната, което би могло да бъде първата стъпка по пътя на световното безкасово общество в борбата срещу тероризма.

В Monopoly обаче става дума за потушаване на изкушението на играча, който държи властта над банката. Кражби и трафик на пари, които все пак се срещаха при класическата игра на Monopoly от страна на играчите, които тайно си помагат чрез банката, вече са невъзможни.

Вместо да получават хартиени пари, в началото на играта на участниците ще се връчват пари с помощта на „електронен ултра-банкер“, както производителят Hasbro нарича устройството, в което се отчитат картите на играчите. Картите за улици и за събития са снабдени с баркод, който просто се сканира. Който иска да си купи улица, просто дава картата си, от която се отнема съответната сума. По този начин децата от рано ще се учат на т. нар. „пластмасови пари“.

И предишни версии на играта даваха впрочем възможност за подобно плащане с кредитни карти, но там сумата се вкарваше и изкарваше доста трудно в устройствата.

В новата версия Hasbro e подготвила и други иновации. Тъй като цените на имотите подлежат на силни колебания и в реалния живот, в " Monopoly Banking Ultra" в бъдеще ще има променливи наеми, пише производителят на сайта си. В зависимост от промените в квартала ще се променят и наемите. Ако, например, в квартала се нанесе знаменитост, собствениците на имотите на улицата може да поискат по-висок наем. Ако обаче наблизо се построи пречиствателна станция, може да се случи точно обратното.

Във вторник акциите на Hasbro приключиха сесията почти без промяна на ниво от 71,04 долара за брой. За изминалите 12 месеца те отчитат ръст от 13,2%, докато индексът S&P 500, от който са част, е надолу с 9,7% за същия период.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Индоктринирането на съзнанието е голяма тема и тъй като неможе да се направи при точните науки най-лесноп се прави при икономиката с идеологии като например ,че частна монетарна банка е по-добра от държавна и и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и след 3-тата минута се предлага добра тактика - https://***.youtube.com/watch?v=jfu22Ixw8tY&feature=relmfuПроф.Иван Ангелов в"Сблъсъкът на икономическите идеологии" по BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса за да се намалят ''бизнес кризите'' но първо трябва да се обясни защо има такива кризи - заради лихварството казано кратко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Задавах си въпроса защо Бог допуска например създаването на ФЕД и стигнах до извода ,че за онова време това е по-малкото зло и за да се поучим от грешките ,историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още