IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата от лавини в парк „Пирин“ работи ефективно, нужна е още една

През зимата са извършени над 80 контролирани взривявания, като са предизвикани над 70-75 лавини

14:03 | 07.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Защитата от лавини в парк „Пирин“ работи ефективно, нужна е още една

Изградената система за противолавинна защита на западния склон на връх Тодорка работи ефективно, казва в интервю за БТА директорът на дирекцията на Национален парк "Пирин" в Банско Росен Баненски.

Системата влезе в действие от тази зима. Технологията позволява извършване на контролирани взривове на газ, които от своя страна свличат снежната маса по склона.

От началото на 2015 г. след всеки обилен снеговалеж и натрупване на критична снежна маса са осъществени поредица от контролирани свличания на снежни маси в четири от улеите по западния склон на връх Тодорка, съобщи Баненски. Извършени са над 80 контролирани взривявания, като са предизвикани над 70-75 лавини.

Баненски посочва, че системата вече е спасила човешки живот. Става дума за сноубордист, който е карал под връх Тодорка в участък в обхвата на оръдията на системата. Той е предизвикал лавина, но тя е била в малки размери, защото системата е предотвратила натрупването на сняг.

Търси се финансиране за още една противолавинна система

По думите на експерта няма възможност да се обезопаси цялата планина, но би трябвало да се направи още една подобна система. Като опасно място той посочва местността "Каркъма".

Предложенията за изграждане на системи се правят след анализ на случаите в конкретните райони, а от Националния парк търсят финансиране за изграждане на такава система. Последната изградена е на стойност около 1,6 млн. лева.

По света във Франция например има над 1000 такива системи, посочва Баненски. По думите му в Европа са доразвили идеята за газ-експлозия, като са направили оръдията мобилни. Те тежат около 300 кг, закачат се на хеликоптер, могат да се преместват и по този начин да се обезопасяват различни лавиноопасни места в планината. Ако се купи такава система, е възможно да се обезопасява на различни места – днес в Пирин, утре - в Рила, на Витоша или другаде. Проблемът е, че няма хеликоптер.

Системата против лавини е изградена като част от мащабен проект за устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата" на стойност около 19,7 млн. лева, финансиран по Оперативна програма "Околна среда". По него остава да се извърши строителството на посетителския информационен център в Банско, чиято първа копка бе направена в края на март, а срокът на изпълнение е три месеца.

Подписани са и договори за ремонт на пътища, за изграждане на малки информационни центрове около хижите в планината и малки дървени къщички за охраната. Баненски изразява надежда до края на лятото и началото на есента всичко да бъде изпълнено. През лятото предстои още да се обезопасят опасните участъци по скалния хребет
Кончето и да се опреснят туристическата маркировка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още