IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NASA ще строи апарат за ремонт на спътници на ниска орбита

Американската космическа агенция обяви плановете си за следващото десетилетие

14:28 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: NASA</p>

Снимка: NASA

NASA обяви плановете си за следващото десетилетие, които  включват доставянето на отломки от астероиди в лунна орбита и разработването на апарат за ремонт на спътници на ниска орбита, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Американското космическо ведомство публикува на своя  официален сайт обръщение към представителите на промишлеността, за да коментират различните аспекти по реализацията на тази програма.

В рамките на проекта "Пренасочване на астероид" /Asteroid Redirect Mission/ е планирано използването на автоматична станция. С помощта на дистанционни управляеми роботизирани ръце ще бъде доставен голям отломък от повърхността на астероид,  преминаващ в близост до Земята. Той ще бъде доставен в лунна  орбита. По време на полета към автоматичната станция към астероида ще бъде изпитана нова фотоелектрическа двигателна система /Solar Electric Propulsion/, която ще акумулира енергия  с помощта на слънчеви батерии. Натрупаната енергия ще бъде използвана за маневриране чрез изхвърлянето от двигателната установка на облак заредени атоми.

По време на полeта на автоматичната станция към небесното  тяло ще бъдат изпробвани нови навигационни системи, а също така и възможността за доставянето на отломъка от астероида на стабилна лунна орбита. Разработената методика ще може да бъде  използвана в бъдеще за предотвратяването на астероидни заплахи за Земята.

В рамките на втората програма, получила названието "Възстановяване Л" /Restore-L/, е планирано разработването на спътник, който ще използва дистанционни роботизирани ръце за прехващане и ремонт на спътници, изведени в ниска орбита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още