IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени отчайват производителите на кафе в Колумбия

Те обвиняват за срива на цените, съсипал сектора им, спекулантите

16:44 | 04.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Готови да напуснат

Десетки хиляди хора бяха изселени от планините по време на въоръжения конфликт в Колумбия, продължил половин век. Кметът на Сантуарио Еверардо Очоа казва, че изселването започва отново всеки път, когато настане криза.
Референтната международна цена на кафето спадна от 1,50 долара за фунт (половин кг) през 2016 година до под долар, което е исторически минимум.

Според Международната организация на кафето производството, измервано в чували от по 60 кг, през 2018/2019 година ще достигне 167 милиона чувала, което е повече от световното потребление, възлизащо на 165 милиона.
Единствената причина в Сантуарио все още да са останали производители на кафе е, че при много от тях кафето е във вените им и не могат да правят нищо друго, каза Ечевери.

Изкореняване

През 1993 година Диего Енао е принуден да вземе съдбоносно решение, за да спаси двете си плантации с общо 400 000 дървета. Той емигрира.

Влиза в САЩ нелегално, остава там 13 години, спечелва Зелена карта и се връща да управлява плантацията си.

Оттогава, в тежки времена като сегашните, той прекарва четири месеца в САЩ, където работи като бояджия и след това вкарва спечеленото в кафеените дървета, за да не взима заеми от банките.

53-годишният Енао казва: "Като изключим цената на кафето, може да се каже, че съм щастлив".

Пейзажът на колумбийските кафеени плантации е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, но остават все по-малко кафеени дървета.

70-годишният Габриел Очоа: "Изкорених ги (. . . ) засадих захарна тръстика и не съжалявам".

Фернандо Моралес-Де ла Крус създаде организацията "Кафе за промяна", която се бори за по-справедливо разпределение на печалбата в сектора.

Той казва, че половин килограм зелено кафе е равно на 55 чаши в магазините. Мултинационалните компании обаче плащат само 90 цента, което прави едва 0,02 цента на чаша кафе за производителя. По думите му това е една четвърт от това, което е получавал през 1983 година.

Опасявайки се от социалните последици от спадащите цени на кафето, правителството в Богота обяви помощ на стойност 80 милиона долара, а Националната федерация на производителите на кафе се опитва да освободи производителите от борсата в Ню Йорк, която определя цените от десетилетия.

За да се случи това обаче Националната федерация на производителите на кафе твърди, че трябва да обедини сили с производителите на меки зърна в Централна Америка и Африка, чието качество ще им позволи да договарят собствени цени.

Толкова радикална промяна изисква време.

Същевременно по хълмовете в Сантуарио се задава следващата реколта през октомври-ноември. Ако нищо не се промени дотогава, още стопанства ще бъдат продадени.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още