IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за ЕС за капиталовите пазари - катализатор или не за БФБ?

Тепърва предстои да видим как и в какви срокове промените ще бъдат транспонирани в нашата нормативна уредба

12:03 | 18.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Друга цел на европейско ниво е развитието на единен и обединен европейски капиталов пазар, приветствано от финансовата общност.

„Активното му ползване за икономиката е важно за България и колкото повече се улеснява достъпът до него, толкова по-ефикасно може да влязат в употреба ползите от самия капиталов пазар – както за компаниите, които търсят капитал, така и за инвеститорите, които търсят добра възможност за увеличение на спестяванията си“, отбеляза Мирослав Стоянов от ЕЛАНА Трейдинг.

„Създаването на функциониращ съюз на капиталовите пазари съпътства идеята за свободно движение на капитали, която е основополагащ принцип за Европейския съюз. Разбира се, по-дълбока интеграция на БФБ с останалите европейски борси може само да ни радва, но тя не може да се разглежда като универсално решение за проблемите, които възпират развитието на нашата борса и привличането на по-широка инвеститорска база, включително и чуждестранни инвеститори“, коментира Михаела Ранчинска.

По думите й големите български играчи като пенсионните и взаимните фондове са тук, но като цяло има още много какво да се направи за привличане на на дребните инвеститори.

Според нея завръщането на чуждестранните инвеститори е един от факторите, които биха дали положителен тласък в развитието на нашия капиталов пазар. „Надяваме се течащото в момента представяне на БФБ в Лондон да накара европейските инвеститори да обърнат отново поглед към София“, допълни тя.

Говорим за привличане на нови компании, но в момента ставаме свидетели на отлив на желаещи и редица отписвания от БФБ.

„За съжаление през настоящата и изминалата година видяхме редица отписвания от БФБ и тази тенденция няма как да ни радва, макар и да не е изненада за нас. Причините за това са различни и надали биха могли да бъдат сведени само до един фактор“, коментира от своя страна Галина Зайцева, брокер в СИС.

По думите й качването на борсата като процес наистина има неоспорими плюсове за големи компании, търсещи капитали и потенциални инвеститори. Прозрачността и рекламният ефект, свързани с едно публично предлагане, са безспорни предпоставки за по-лесно и бързо да привличане на по-голям и желан инвеститор.

„В последно време обаче явно задълженията, свързани с разкриването на информацията, прозрачността и разходите по воденето на регистри и таксите към БФБ започват да тежат на дружествата и на основните им акционери. Отделно, голяма част от дружествата на БФБ почти нямат база от миноритарни акционери, а планове за разширяване и привличане на допълнителни акционери са далечни, което прави публичния статут ненужен“, обясни Зайцева, като допълни, че на борсата има голям процент подобни дружества.

Според нея няма проблем в това да има дружества, които се делистват - по-сериозният проблем е липсата на баланс между листванията и отписванията. „Ставаме свидетели на едва един борсов дебют на година, а всички - и брокери, и инвеститори - бихме искали базата от качествени компании на нашата борса да се увеличи“, заяви тя.

В същото време според Мирослав Стоянов желанията на дадени компании да преустановят публичния си статут са налични и в добри, и в лоши времена за капиталовите пазари.

„Все пак такова решение една компания взима, когато плюсовете на този статут биват подчинени на минусите от него и това невинаги зависи от състоянието на пазара, а по-скоро от текущите планове на компанията“, обясни той.

Според него привличането на нови компании, от друга страна, е функция на много фактори, един от които е стабилната политическа обстановка. „Събитията в политическия живот в България в последните 7-8 месеца не са особено благоприятни за нови IPO-та – нещо, което почувствахме директно на гърба на някои наши стартирани проекти. Почти нулевите лихви по депозити, в комбинация със сравнително добри икономически сигнали и евентуална политическа яснота, неимоверно ще доведат до това да видим нови компании на капиталовите пазари“, заяви той.

Стоян Николов от ПФБК прибавя още един нюанс в темата. „В абсолютни числа наблюдаваме ръст на търгови предложения за делистване от последните 2-3 години, но ако се анализира по-внимателно списъкът, ще забележим, че в общия случай, с малко изключения, това са компании, които не са активно търгуеми и са извън инвеститорския интерес. Няма логика за никого тези емитенти да са на борсата, а от друга страна и отсъствието им от списъка на публичните дружества не би променило капиталовия пазар ни най-малко“, посочи той.

Според Николов няма опасна тенденция към напускане на родната борса, а напротив - потенциалът остава голям. „В следващите 2-3 години с тенденцията към завръщане на инфлацията, респективно увеличаване на лихвите, облекчаване на условията за достъп до публичност и нарастващия интерес от чуждестранни инвеститори в условията на стабилни макро показатели в България, то интересът към листване само ще нараства“, прогнозира той.

Част от позитивните очаквания е и предстоящата търговия на европейски и американски компании на Българската фондова борса, като важното в момента е да се улови кои компании биха отговорили на интересите на българските инвеститори.

„Наистина е много трудно да обединиш всичките желания и идеи на потенциалните инвеститори в 50-ина инструмента. Въпреки това намираме предприетата инициатива от страна на БФБ като голяма крачка напред“, категорична е Зайцева в своята оценка.

„В България имаме голям процент от хора, които подхождат по една или друга причина с недоверие и много плахо към инструменти, търгувани на чужди борси. Според нас доста голяма група от този тип клиенти ще бъдат привлечени към търговия с чужди компании и инструменти, ако зад тях стои роден оператор в лицето на БФБ“, смята брокерът.

Отделно се наблюдава доста по-висок интерес към външните пазари, допълни Зайцева, като обясни, че това донякъде е продиктувано и от доста ниската ликвидност и малките обеми на нашата борса.

„Не само ликвидността, разбира се, е причината – повече достъпни източници за информация за случващото се по света в реално време, също така по-широкото отразяване на по-важните корпоративни събития по света от страна на родните медии, също повишиха интереса на по-активните инвеститори. Най-популярните медии насочиха голяма част от съдържанието си към случващото се на външните пазари“, коментира тя.

Според нея за спокойствието на инвеститорите ще допринесе и фактът, че новите инструменти ще се администрират и водят в регистрите на Централен Депозитар. Така ще отпаднат съществуващите страхове относно съхранението на притежаваните инструменти в чужди депозитарни институции. Като цяло, очакванията й са един международен сегмент да повиши интереса от страна на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
"Според Николов няма опасна тенденция към напускане на родната борса, а напротив - потенциалът остава голям.. " за напускане!!! Тук той майче не вижда обрата на цикъла!!! Човек да се смее ли или да плаче????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още