IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 – годината на (не)реализираните обещания на БФБ

Числата показват успешна година с двуцифрен ръст на основния индекс и изтъргувания обем

15:03 | 29.12.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Поглед в корпоративния сектор

В по-голямата си част най-ликвидните компании на борсата успяха да подобрят финансовите си резултати и да повишат цените на акциите си. Някои компании привлякоха вниманието си с големи инвестиции, експанзия на външни пазари и дори още по-революционни цели.

Годината за Софарма беше много интересна за фармацевтичната компания. Резултатите на на компанията на Огнян Донев през 2017 са най-добрите след кризата. Точно преди година той изрази очакване, че 2017 г,. едва ли ще бъде революционна, но година по-късно я нарече „еволюционна“.

Още към края на полугодието приходите от продажби за европейските страни отчетоха двуцифрен ръст в сравнение с първото полугодие на 2016 г. Продажбите на руския пазар затвърдиха възходящия тренд от края на миналата година.

На годишната среща с инвеститорите ръководството на компанията заяви, че „Софарма“ има капацитета да излезе на американския пазар, като именно от това зависи прогнозата за представянето й през следващите години. В тази връзка се планира изграждането на нова екстракционна мощност в Казанлък за производство на лекарството за отказ от тютюнопушене "Табекс". Ако този продукт излезе на американския пазар през 2018 г., целият досегашен бизнес би изглеждал като „блед фон“, както се изрази самият Донев.

Силно се представи и друга компания от фармацевтичната група - Софарма Трейдинг. На сръбския пазар тя положи едно добро начало с придобиването на “Lekovit”.  А това, че зрелостта на сръбския пазар е на нивото, на което беше българският няколко години преди да влезем в Европейския съюз, дава основание да се правят положителни прогнози за компанията в следващите години. Бизнес линията на Софарма Трейдинг и през 2018 г. е насочена към търговия на дребно и експанзия в региона, като на среща с акционерите си дружеството обяви цел за удвояване на оборота и утрояване на печалбата до 2021 г.

Монбат

В края на юни Монбат обяви, че разширява дейността си сериозно зад граница, купувайки две германски компании от сферата на литиево-йонните батерии, като ги слива в едно ново дружество.

Производителят на батерии също навлиза на нови пазари с прогноза за трикратен ръст на печалбата преди лихви, данъци и амортизации, (EBITDA) до 2021 г. Очаква се най-големият растеж в следващите 5-10 години да бъде Африка. Там няма да дойдат електрически автомобили, така че компанията ще компенсира случващото се в Европа с инвестиции в Африка. Монбат се прицели и в Piombifera Italiana, рециклиращ завод, един от най-големите три завода в Италия. Той ще работи от януари след предвидена модернизация.

Със сигурност има още много компании, изпращащи една успешна 2017 г., а икономическото стабилизиране в цяла Европа вещае добрите данни да продължат с пълна сила. 

ETF-ът си присвоява част от успеха

Част от успеха на БФБ – София се отдава на първия борсово търгуван фонд върху SOFIX на Експат Асет Мениджмънт.  Индексният фонд получи регистрация за търговия във Франкфурт, за което научихме в последните дни на годината.

Търговията на борсата в Германия ще стартира на 10 януари 2018 г., като паралелният листинг във Франкфурт дава основание да се надяваме, че така ще улесним достъпа на чуждестранни инвеститори до българската борса.

В началото на декември лиценз получиха още 4 пасивни индексни борсово търгувани фонда на Експат Асет Мениджмънт (следващи движението на основните индекси за акции на Гърция, Румъния, Чехия и Полша). Още 6 фонда за други шест държави от региона на Централна и Източна Европа са в процес на регистрация.

Така семейството от ETF инструменти на Експат ще се разшири до 11 фонда. Планът на Експат е всички те да бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса – София, а след това и на борсите във Франкфурт и Лондон.

Работата по стратегията за развитие на пазара продължава

Датата 1 ноември 2017 г. се запечатва в историята на БФБ – София с качването на пода на 20 броя емисии държавни ценни книжа с общ номинал 5,5 млрд. лв. което прави държавните ценни книжа най-големият емитент на БФБ. От началото на следващата година се очакват и първите IPO-та на малки и средни предприятия, които да се възползват от финансирането до 50 хил. лв. за излизане на борсата.

Това, което ще продължим да чакаме е голямо IPO, което вече може да е апетитна хапка за институционалните инвеститори. Една от най-добрите инициативи, които биха могли да раздвижат борсата, е излизането на пазара на държавни компании. В процес на работа е стартирането на търговия с чуждестранни акции на българската борса.

Нагласите за 2018 г...

Инвеститорите продължават да се насочват към книжата на Българската фондова борса, заради изключително ниските лихви по депозитите на банките и в търсене на по-висока доходност за спестяванията. Финансовите отчети на индустриалните компании продължават да са по-добри от очакванията. Според анализатори местните инвеститори отново ще отдават предимство на дивидентните акции. Според тях тенденцията на постоянен поток на нови средства към Българската фондова борса ще продължи устойчиво чрез увеличаването на активите на взаимните фондове от пренасочване на спестяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
пропуснали сте да добавите бфб интернешънал или както там трябваше да се казва тоя сегмент, към нереализираните обещания... това ако го бяха направили щеше да е по търгуваемо от уш реализирания проект за търговия с дцк, сделките на който може да се преброят на пръстите на едната ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още