IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествените улеснения в САЩ и Европа - сметка без кръчмар

Краткосрочните заблуди и дългосрочната агония са само част от ефектите, които носи печатането на пари

09:05 | 23.11.12 г. 59
Количествените улеснения в САЩ и Европа - сметка без кръчмар

В най-голяма степен Испания и Италия се възползваха от възможността за ползването на операциите, използвайки държавните си облигации като обезпечение, което понижи доходностите по тях и намали натиска на пазарите върху публичните финанси на страните … засега …

Най-големите покупки от първата серия LTROs бяха именно от италиански и испански банки. Италия взе 110 млрд. евро от първата серия, Испания - 105 млрд., Франция - 70, Гърция - 60, а Ирландия - 50 млрд. евро.

Идеята на Марио Драги беше да залее с ликвидност цялата територия на Европа, дори и малките регионални банки да имат достъп до този ресурс (нещо в стил "хеликоптера" на Бернанке). Това беше и причината LTRO идеята да се реализира на два етапа - първият да отъпче пътеката, а вторият да донесе по-сериозна разнородност и брой на участниците. В крайна сметка по тази линия Драги имаше успех.

Този тип заеми се различават от предходната програма на ЕЦБ, която позволяваше на банките да вземат пари на ниска лихва за период от три, шест месеца, до 1 година.

Целите, които Мари Драги постави, не бяха много точно определени. В няколко поредни изявления той остави да се разбере, че действията целят верижни ефекти, насочени към оздравяване на банковата система. Чрез наливането на свеж ресурс се целеше развързване на кредитирането, с което да се подкрепи ръста в бизнес активността. Това от своя страна ще има ефект върху безработицата, което може би беше основната цел на централната банка.

Подкрепата към реалния сектор минава първо през стабилизиране на финансовата система, която в Европа е сериозно разклатена. Чрез двете серии LTROs Драги постави две основни цели:

- Възможност за реструктуриране на задълженията, както и
- Ликвиден буфер, при официален фалит на Гърция и последващ „кредит крънч”

В случая може да прибавим и целящия се косвен ефект върху цената на финансирането на другите закъсали държави, като Португалия, Италия, Испания. С оглед на резултатите, ликвидният буфер имаше своя ефект. Наблюдавахме спад на притесненията и понижаване на държавните доходности в стара Европа. Казусът Гърция също затихна, с оглед на вече реалната алтернатива ЕЦБ да се намеси дори и по-агресивно.

Подобни ликвидни инжекции могат да бъдат използвани по две основни направления - закупуване на високодоходни активи и/или увеличаване на кредита към бизнеса и домакинствата. Именно към второто бяха насочени усилията на Марио Драги.

Както знаем, кризата донесе със себе си затягане на кредитния процес и стагниране на цели сектори, поради по-малкия като размер и по-скъпия като цена ресурс. Станахме свидетели на силно стагниране на междубанковия пазар, поради силния спад на доверието между банковите институции.

Следователно целта на ЕЦБ беше да предотврати евентуално още по-сериозно „завъртане на кранчето”, което да доведе до толкова модерната дума „deleveraging” и масови фалити. Верижността на подобен сценарии не може да се опише количествено, но със сигурност размерите биха били големи.

Резултатите, обаче, не кореспондират с преките цели, т.е. липсваше ефектът на ръст при кредитирането към реалната икономика. Доказателство за това е изследването на ING Finance, според което само 50 млрд. евро от общата сума 489 млрд. на първото LTRO се е вляло в икономиката.

Къде отидоха парите? Въпреки че банките по принцип не са голям купувач на пазара на акции (или поне не пряко), особено в стара Европа, част от средствата спомогнаха за повишаване на европейските акции. (Разбира се, косвените ефекти имаха доста по-голяма тежест от преките).

Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lkisiov
преди 11 години
lesno e da comentirash sled kato vidish 4e parvite 2 transha ne dadoha rezultat shto ne kajesh kakvo da praviat mistar Big shot i da vidim tvoite merki dali shte dadat rezultat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Всичко това има отношение към "любовта" на българина към имотите. Когато едно поколение бъде бръснато постоянно с висока инфлация, няма начин да не заобича солидните неща, като тухлите и бетона. А когато няколко поколения са подложени на такава терапия то си става генетично заложено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И на мен, обаче ще има много haters.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Изводът е много ***: на хартиените пари, гледайте като на пари само в рамките на времето, докато не сте ги инвестирали в нещо с истинска стойност.Ако помните думата хиперинфлация, НИКОГА не я забравяйте.Политиците лъжат перманентно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 11 години
Харесва ми статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още