IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай поставя нови стандарти в покупките на злато

Страната вече е най-големият пазар на кюлчета и монети, търсенето расте с внушителни темпове

09:31 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай поставя нови стандарти в покупките на злато

Китай измести Индия и вече е най-големият пазар на златни кюлчета и монети. Това показват данните на World Gold Council към края на първото тримесечие на годината. Като причина от организацията посочват увеличаващите се страхове от инфлация, които водят до по-висок интерес към инвестицията в метала.

Китайски инвеститори са изкупили 93,5 тона злато през първото тримесечие на годината, което е с 55% повече спрямо предходното тримесечие. За същия период на миналата година изкупеното злато е било двойно по-малко, съобщава Financial Times.

Увеличаването на търсенето в Китай оказва подкрепа на цените, макар някои инвеститори да ограничават позициите си в метала в очакване на подобряване на икономическите перспективи. Сред тях е и милиардерът Джордж Сорос, който е ликвидирал почти всички позиции в злато на хедж фонда си.

„Наблюдаваме увеличение на търсенето на злато от източните страни, като всичкото злато, което западните инвеститори искат да продадат, се поглъща жадно“, коментира Маркус Граб, управляващ директор на World Gold Council.

Увеличението на търсенето на злато в Китай се дължи на някои дерегулации на пазара. Те са довели до разширяване на кръга на банките, които имат право да внасят и продават злато, както и на ателиетата за продажби, допълва вестникът.

През миналата година вносът на злато в Китай е нараснал повече от четири пъти спрямо предходната, достигайки 245 тона. Само през първите четири месеца вносът в страната надхвърля 200 тона, посочва Граб.

Въпреки покупките в Китай, Индия остава най-големият потребител на злато за бижутерийната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още