IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня след слабите данни за китайската икономика

Големи количества от суровината все още стоят неизползвани, смята анализаторът от Bloomberg Пол Гордън

12:01 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня след слабите данни за китайската икономика

Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи в електронната търговия в първия работен ден на юни, след като инвеститорите реагираха на спорните данни за производствената активност в Китай. Стойността на „черното злато“ бе повлияна и от решението на страните от ОПЕК от последния ден на миналата седмица, което остави непроменени производствените цели, предава MarketWatch.

Суровият петрол с доставка през юли понижи стойността си с 16 цента, или 0,2%, до 91,81 долара за барел, с известен натиск върху деноминираните в долари стоки, идващ от укрепването на щатската валута.

Доларовият индекс ICE, който измерва стойността на американските пари в сравнение с останалите шест основни световни валути, нарасна до 83,237 пункта спрямо 82,294 пункта в петък. Индексът завърши предходния месец с ръст от близо 2%.

В понеделник британската финансова институция HSBC оповести своят финален доклад за производствената активност в Китай. Индексът понижи стойността си до 49,2 пункта от предварително обявените 49,6 пункта през петия месец на годината. Експерти отбелязват, че резултат под 50 пункта е ясен сигнал за свиване на производствената активност.

Информацията за свиването на производствения сектор в Китай – един от основните консуматори на петрол в световен мащаб, дойде в момент на всеобща загриженост от забавянето на ръста на втората по сила икономика в света и неговото отражение върху търсенето на енергийни продукти.

Докладът на HSBC контрастира спрямо официалния PMI индекс на Китай, обявен в събота, който нарасна до 50,8 пункта през май спрямо 50,6 пункта през април.

"В момента притесненията на много от пазарните участници са свързани със свръхпредлагането. ОПЕК запазва високите нива на добив, същото става и в Съенинените щати. Другата опасност е свързана с натрупването на запасите отвъд Океана. В момента те възлизат на близо 400 млн. барела. Това е най-високото ниво от 1931 г. насам. С други думи - големи количества от суровината все още стоят неизползвани", отбелязва анализаторът от Bloomberg Пол Гордън, цитиран от Bulgaria On Air.

"Имаше и хора, които смятаха, че ОПЕК трябваше да промени статуквото, като свие добивите си. Картелът обаче отказа да го направи и запази добивите на ниво от 30 млн. барела дневно. На практика те са с около един милион барела повече. Венецуела сподели опасенията си, че свръхпроизводството в някои държави може да срине цените. Като цяло обаче тезата на Саудитска Арабия винаги е била, че нива от 100 долара за барел са разумни. На срещата във Виена Али ал Наими, петролният министър на страната, отново потвърди тази теза. А цените в момента се движат именно на тези нива", допълва още експертът.

По думите на Гордън страните от ОПЕК са създали комисия, която да изследва влиянието на шистовия петрол върху глобалното търсене на суровината. "Очевидно имат известни притеснения. Съобщението бе направено от петролния министър на Нигерия. Това е важно, защото Нигерия е една от страните, които са най-силно засегнати от шистовия добив, тъй като добива лек петрол. Венецуела например няма такива притеснения, защото това не замества нейните по-тежки сортове, както и тези от Близкия изток. Ударът обаче ще е за петрола от Западна Африка. В дългосрочен план може да се окаже, че Съединените щати ще инвестират все повече в петролното си производство, увеличавайки своята независимост. А това може да разтревожи членовете на ОПЕК", завършва анализа си експертът от Bloomberg.

Конкурентният суров петрол сорт Brent понижи цената си с 16 цента, или 0,2%, до 100,23 за барел. Търгуваният на Лондонската борса сорт приключи предходния месец със спад от 1,6%.

При търговията с други енергийни продукти фючърсите върху природния газ с доставка през юли поевтиняха с 2 цента, или 0,5%, до 3,96 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още