IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката на финансовите пазари свири и всички танцуват, но рисковете се трупат

Започваме ново десетилетие с финансова система и инвеститорска база, които зависят от подкрепата на централните банки в по-голяма степен, отколкото сме виждали

09:21 | 22.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Първо, въпреки този порой от бензин от централните банки, скорошният растеж е далеч по-нисък, отколкото икономистите можеха да очакват с това значително финансово облекчение. „Защо разхлабването на финансовите условия не предотврати по-голяма част от забавянето на растежа?”, попита BlackRock в неотдавнашна изследователска бележка, като обвини геополитическата несигурност.

Второ, макар че тази супер хлабава политика води до покачване на цените на активите, тя дестабилизира инвестиционните стратегии на много инвеститори, включително пенсионни фондове и застрахователни компании. „Ключовият въпрос е: как изкарвате пари в среда на отрицателни лихви?“, изтъква Пако Ибара, ръководител за пазарите в Citigroup, добавяйки, че спадащите проценти и волатилността са вкарали системата във „финансов ледников период“.

За да компенсират, инвеститорите купуват активи с по-дълъг матуритет, по-ниско кредитно качество или в много по-рискови части на света. „Трябва да изберем своите рискове“, казва Ричардс.

Фед отрича, че това крие сериозни опасности за финансовата система, но някои финансисти се тревожат.

„Не виждам криза тази година, но усещането е като за 2005 г. Музиката свири и всички танцуват, но рисковете се трупат“, коментира пред Тет едно светило на хедж фондовете. Кейши Хоцуки, главният риск мениджър на Morgan Stanley, казва следното. „В момента има толкова много покупателна сила на пазара, че това ме кара да се опасявам от ... самодоволство."

Всъщност Хоцуки посочва, че би приветствал скромна корекция. Пробиването на това самодоволство би било „по-добро в дългосрочен план”. Желанието му може да се сбъдне: разпространението на китайския коронавирус вече предизвика колебания в цените на активите.

Ето го проблемът за трилион долара: ако настъпи шок - от коронавируса или нещо друго, инвеститорите вероятно ще очакват, дори ще изискват, още по-голяма подкрепа от централните банки. В края на краищата, когато миналата есен американските репо пазари се разклатиха, Фед се притече на помощ. Пауъл може и да е казал, че очаква тези интервенции да се забавят по-късно през годината, но малко финансисти смятат, че това ще се случи, ако страховете се появят отново.

Започваме ново десетилетие с финансова система и инвеститорска база, които зависят от подкрепата на централните банки в по-голяма степен, отколкото досега сме виждали. Малцина са предвиждали това преди десет години. Още по-малко очакват това да приключи тази година, в Япония или където и да е другаде - въпреки че пристрастяването е нездравословно, не само за инвеститорите, но и за централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Банките не поддържат пазара, а изливат ликвидност във важни за системата играчи( малките не ги интересуват, въпреки, че и те са на пазара). Инфлация във вида, в който очакваш може и да не се появи още дълго време, просто, защото ликвидността подадена по този начин отива директно на пазарите и образува балони в различните видове активи. При евентуално вдигане на лихвите банките ще се съобразят и с огромното количество натрупан дълг т.е.няма да е кой знае колко много и този лост за управление върви към изчерпването си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Боян
преди 4 години
Ами проблема е да не стигне до паника, стигне ли се до паника централните банки няма какво да направят, затова поддържат огъня и естествено "инвеститорите" (колко неподходяща дума за хората играещи на борсите) знаят, че централните банки няма какво да направят освен да поддържат пазара и са самодоволни. Така че е ясно рецесия няма да настъпи до момента до който не се отприщи инфлацията и банките не се принудят да вдигнат лихвите. Но според мен е и твърде възможно инфлацията да стигне 10 % и централните банки да не вдигнат лихвите особено, чак ако усетят много по-висока инфлация да нямат избор и да вдигнат лихвите ударно. Според мен си имат няколко плана и какви решения ще вземат ще зависи от обстоятелствата, така че никой няма как да предвиди събитията следващите поне 10 години ще годят по ръба на бръснача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Музиката на финансовите пазари свири и всички танцуват, но рисковете се трупат Е то и при Титаник е било така. Капитана заповядва музиката да свири, когато всички виждат, че гигантският кораб потъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Да го кажем по друг начин . Поради изчерпване на инструментариума , въпреки наличните рискове , ЕЦБ не може и не предприема някакви нови стъпки към облекчаване на паричната политика . ЯЦБ също не бута лихвите и към момента Япония е в 7 % спад . Това как се интерпретира ? Сякаш не се случва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още