IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо потребителското доверие е важно?

Нагласите на домакинствата могат да дадат много информация за реалното състояние на икономиката и да повлияят на валутния курс

09:45 | 26.09.12 г.
Защо потребителското доверие е важно?

Възгледите за настоящето обхващат 40% от индекса, а очакванията за бъдещето – останалите 60%. В краткия речник на уебсайта на Conference Board проучването за потребителското доверие е дефинирано като „месечен доклад, подробно описващ потребителското отношение и намерение за покупки с информация, достъпна според възраст, доход и регион“.

Опростено казано, когато доверието се покачва, потребителите харчат пари, заздравявайки икономиката. Когато то намалява, то домакинствата спестяват повече, отколкото харчат и така икономиката изпада в затруднение. Идеята е, че колкото по-уверени се чувстват хората в стабилността на доходите си, толкова по-вероятно е да купуват повече.

Как се прави проучването

Всеки месец Conference Board прави проучване с над 5 000 американски домакинства. То се състои от пет въпроса, който изискват мнението на отговарящите:

1. Как оценяват текущите условия за бизнес
2. Как очакват условията да се променят през следващите шест месеца
3. Заети ли са с трудова дейност към настоящия момент
4. Очакват ли това да се промени през следващите шест месеца
5. Каква промяна се очаква в общия доход на домакинството за следващите шест месеца.

Участващите в проучването отговарят на всеки въпрос с „ Положително“, „Отрицателно“ или „Неутрално“. Резултатите от проучването за потребителско доверие се публикуват в последният вторник от месеца в 10 часа.

 

Изчисленията

След като са събрани нужните данни, „относителната стойност“ се изчислява отделно за всеки въпрос – положителните отговори на всеки въпрос се делят на сумата от неговите положителни и отрицателни отговори. След това относителната стойност за всеки въпрос се сравнява със съответната стойност от 1985 година, която служи за критерий. Така се извежда стойност за всеки отделен въпрос.

Накрая се намира средното аритметично на стойностите на индекса за всички пет въпроса и така се формира Индексът на потребителско доверие. Средната стойност на индекса за въпроси едно и три определя индекса на текущите условия, а тази за въпроси две, четири и пет създават - индекса на очакванията.

Как се използват данните?

Производителите, търговците на дребно, банките и правителството следят промените в CCI, за да могат да ги вземат в предвид при вземането на решения. Когато индексът се променя с по-малко от 5%, промените се приемат за незначителни, но при движение с повече от 5% се отчита промяна в посоката на икономиката.

Ако пък месец след месец се наблюдава намаление, това означава, че потребителите имат негативен поглед върху способността си да си подсигурят и задържат доходоносна работа. Затова производителите могат да очакват, че домакинствата ще избягват пазаруването на дребно и по-скъпите стоки.

Така запасът от стоки на фирмите ще бъде намален значително, за да намали разноските или да премахне нуждите от инвестиране в нови проекти или съоръжения. По този начин банките ще очакват спад в кредитната активност, молбите за ипотека и използването на кредитни карти.

Когато има намаляваща тенденция на индекса, правителството има няколко варианта за действие – намаляване на данъците или друг финансов или паричен ход, за да стимулира икономиката.

От друга страна, продължително повишение отчита подобрения в модела на пазаруване на потребителя. Така производителите могат да увеличат продукцията и да наемат повече работници. Банките могат да очакват увеличение в търсенето на кредити. Строителите могат да се подготвят за скок в жилищното строителството, а правителството ще очаква подобрение на данъчните приходи заради увеличените разходи на домакинствата.

Изоставащ показател

Следващият път, когато видите резултата от последното  проучване на потребителското доверие, имайте предвид, че икономистите считат потребителското доверие като „изоставащ“ фактор, защото той реагира едва сред като цялата икономика се е променила.

Обяснението за тази забавена реакция на CCI се дължи на времето, което трябва на потребителите, за да реагират и да си възстановят от икономическите промени. Важното на този „изоставащ“ фактор е, че потвърждава, че дадено събитие се случва. Така че завишени разходи на домакинствата днес могат да отразяват резултати на събития от преди няколко месеца. Обратно, намаляване на разходите днес може да потвърди започваща рецесия.

Друга слабост на индекса на потребителското доверие е, че той се изготвя на база субективни нагласи, а не на някакви обективно измерими данни. Проблем е и относително малката извадка от домакинства, на база които се изчислява показателя.

Потребителското доверие обаче си има и добри страни – това е един от малкото показатели, които отразяват средното домакинство и неговите нагласи. Освен това в исторически план данните често се оказват добър предвестник на изменението в потребителските разходи.

И така – какво означават данните за пазара?

Както вече обяснихме, нагласите на потребителите са ключови за перспективите пред икономиката що се отнася до потребителските разходи и планирани покупки. Съответно, при равни други условия „приповдигнатото“ настроение и поредица от изненадващо силни данни биха довели до поскъпване на валутата на съответната държава.

Причината за това е, че увеличеното потребление и покупки на трайни стоки могат да предизвикат инфлация и съответно нужда от охлаждане на настроенията. В такъв случай централната банка би следвало да изтегли средства от икономиката – било чрез повишения лихвен процент, било по друг начин.

В обратната ситуация – при подчертано негативни нагласи, може да се очакват мерки за увеличение на паричното предлагане и насърчаване на кредитирането. Това би довело до поевтиняване на валутата на съответната държава.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още