IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война и мир в Азия

Икономическият и политически възход на региона заплашва глобалния ред и поставя точка на доминацията на Запада

15:50 | 06.08.16 г. 30
<p>
	Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. Снимка: архив, Ройтерс

Това, което свързва тези привидно регионални кризи, е нарастващата невъзможност Западът да функционира като полюс на стабилност и мощ за налагане на ред в един хаотичен свят. В САЩ критиците на президента Барак Обама често твърдят, че западната слабост е по вина на самия Обама. В действителност има много по-дълбоки исторически сили, които задвижват процесите.

За повече от 500 години, още от зората на европейската колониална епоха, съдбата на страни и народи в Азия, Африка, Северна и Южна Америка е оформена решения, взети в Европа, посочва се в анализа. По-късно подобно влияние започва да има и САЩ. Многовековната доминация на световните дела на Запада обаче вече е към края си. Основната причина за тази промяна е извънредното икономическо развитие в Азия през последните 50 години.

Западната политическа сила се основава на технологично, военно и икономическо господство, но тези предимства са бързо ерозират. Последствията вече се усещат в глобалната политика, коментира Рахман.

Идеята, че възходът на Азия може един ден да застраши геополитическо господство на Запада все още изглежда като далечна перспектива в началото на 90-те години на миналия век. Двуцифреният растеж на Китай тогава не скриваше, че страната е все още много бедна. Дори в Шанхай – финансовото сърце на страната, мотопедите преобладаваха, а блестящите небостъргачи на финансовия квартал все още не бяха изградени.

Дори и тогава имаше военно напрежение между Китай и САЩ. През 1996 г. обаче, когато Пекин се опита да сплаши Тайван с ракетни изпитания, САЩ бързо изпратиха самолетоносачи в региона и Китай се отдръпна. Тогава все още нямаше никакво съмнение, че Америка е единствената суперсила.

Двадесет години по-късно Китай е предизвикателство за баланса на силите в Тихия океан заради много по-голямата решителност на страната. За да се разбере наистина значението на ерата, в която живеем, трябва да се върнем назад към епохата преди ерата на европейския империализъм. В началото на 1400 г. Китай и ислямският свят са на нива от икономическа и политическа сила и изтънченост, които са най-малко еквивалентни на тези, постигнати в Европа. Глобалният баланс на силите започва да се пренарежда след 1 400 г. с големите европейски пътешествия за проучване на света. През следващите векове успехите на Европа във военното дело, мореплаването и промишлените технологии позволил изграждането на глобални империи. До началото на ХХ век само Британската империя например покривала около една четвърт от света.

Двете световни войни и вълната на деколонизацията доведоха до разпадането на европейския империализъм през втората половина на миналия век. Затвърждаването на САЩ като водеща световна сила след Втората световна война обаче продължава хегемонията на Запада. Дори и Съветският съюз – алтернативата на политическия запад по времето на Студената война, е европейска сила, пише в анализа.

През последните 50 години обаче доминацията на Запада постоянно и постепенно ерозира. Икономическата трансформация на Азия започна първо да се вижда в Япония през 60-те години и след това в Южна Корея, Тайван и други части от Югоизточна Азия през 70-те. От 80-те години насам китайската икономика също започна да расте с двуцифрени темпове. Индийската икономика също се разширява с бързи темпове след икономическите реформи от 90-те.

Символичен момент беше достигнат през 2014 г., когато МВФ обяви, че от гледна точка на покупателната способност Китай вече е най-голямата икономика в света. САЩ са най-големите от 1870 г., но Китай вече се очертава като номер 1.

Възходът на Китай е само част от по-голямата промяна в икономическата власт. Според МВФ три от четирите най-големи икономики в света сега са в Азия. Китай излиза първо място, Америка е на второ, Индия е трета и Япония - четвърта.

Основната причина за промяната в икономическата мощ на Азия е проста – тежестта на числата. До 2025 г. две трети от населението на света ще живеят в Азия. В САЩ например ще живее около 5 на сто от световното население, а в Европа – 7 на сто.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Викаш , Китай е книжен тигър , нема страшно...свободата и социалното развитие са страшните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 10
one_1980
преди 7 години
малко повърхностна статияне отчитан социалното развитие на страните от азия, политиката, свободата и прочиет.е. само икономически ръст без социално разитие едва ли предполага глобална роля на дадена държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Ха-ха-ха. Добрър разбор на нещата в момента. Как са се осмелили да я пуснат в инвестора? И забележете - в нея няма нищо за това какво да се прави. От нея лъха някакво примиренчество. Като се добави и демографския удар на ислямския свят върху старата християнска Европа, нещата стават рошави за всички нас.И никаква що годе свястна идея от нийде взора не види.Всъщност САЩ правят това, което всеки лидер в каквато и да било орагнизация ще прави, когато вижда как отдолу разни групи се опитват да го бутнат. Подлага крак на потенциалните си съперници и се опитва да ги вкара в такива проблеми, че да забравят за дълго за претенциите си. Нормално, в смисъл обяснимо естествено поведение. Повечето от нас биха постъпвали по подобен начин ако са в такава ситуация.Накратко, за мене, написаното в тази статия обяснява сегашното (а вероятно и бъдещо) поведение на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Иронията е в това че единият от тях поне идваше на крака у нас подчертавайки значимостта ни на държавата си а нашия *** почна едни словоизлияния по площади и паланки из чужди държави да го плюе при това съвсем безпочвено. Вместо да осребрят влиянието ни в Русия /ч чрез нея и в Китай/те го захвърлиха на *** при това без стотинка компенсации от менторите си! Сега на молбите на Бойко Путин праща чиновници . Стана му ясно че те подобават на ролята на държавата ни. Американците ясно пу показаха как да се държи с нас! Виж ...турците са с характер и той ще бъде оценен както от САЩ така и от Русия и Китай подобаващо! Те запазват връзката си със САЩ но НЕ за сметка на отношенията си с Русия! :))) Но, какво да очакваш от НАЗНАЧЕН/знае се от кого/ елит? те са просто вид чиновници във вертикалата на американската администрация отговаряща за района! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
тея двамата са лидерите на света зарежи ги нашия президент и Баце не вийж, че всички отиват при тях те Си и Путин рядко се разходжат на някъде.... След време децата ше ги учат в учебниците по История като хората които са променили света от униполярен в мултиполярен. Сериозни фигури в историята и ние живеем в тоя момент. Запада сами са си виновни щото искаха да си увеличат печалбите и завлекоха всичко в Китай и за тва хората викат "номера на китайката". Чайниците ги подлъгали с дисциплина и евтина работна ръка (което е вярно), но от друга страна им гепиха всичко и надминаха Запада и са мяу еми тъй ше е мяу ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Еврейските номера минават при белите щот само смяната на името ги прави незабележими при овладяването на властта! В Китай обаче дегизировката пада с пресичането на границата! Мноооого ще им е трудно с Китай! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Като гледам наШ мъШ как стиска юмручета пред Ципрас , мога да си представя как ще изглежда пред Путин или пред Си ! :)))) ах ах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
STRAHO
преди 7 години
"Групата е била третирана сякаш е клас ученици. Първо посетителите са въведени в централната част на Великата зала на народа, след това наредена на скамейки за снимка с китайския президент, а след това Си се е ръкувал с някои от тях. Известният академик Франсис Фукуяма дори възкликнал: Аз го докоснах! в израз на страхопочитание преди да позира за снимка с него..."Хаа ха ха ..Е нищо ще изтърпят! Когато се върнат у дома си имат медии които да им "лъскат" имиджа! Пред подчиненото си население ще бъдат представени като хората изолиращи света и налагащи му унищожителни санкции за непослушание. ха ха ...а като се явят пред китайския император или Путин /пътека направиха в последно време/ ..там ще се кланят НИСКО с ръце на палците! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
мдаааа нещо такова е положението. Тоя път са казали почти истината не моа да повервам ....... Явно Запада са видяли на къде отиа раотата напрайха чайниците мощни щото са им алчни гъззовете за печалба, евтина работна ръка и са олеле еми олеле тва е палажението .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 24
khao
преди 7 години
статията започна доста хумористично ... няма смисъл да се чете натам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още