IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата за европейската интеграция идва от избирателите в ЕС

Смъртната опасност за съюза се крие в появата на рационален, неидеологически аргумент срещу европейската интеграция

12:34 | 17.08.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дали икономиките под натиск щяха да се справят по-добре извън ЕС? Дали, например, следващите италиански правителства, ако се освободят от оковите на фискалните правила на ЕС, биха донесли по-голям растеж и заетост?

Дали ако Италия беше избегнала огромните икономии при Марио Монти от 2011 г. до 2013 г., днес ситуацията можеше да е различна. Крайнодясната Лига и Движението Пет звезди можеше да не спечелят изборите през 2018 г. и да формират коалиция. Матео Салвини, лидерът на Лигата, сега нямаше да е на прага да сграбчи властта.

Смъртната опасност за ЕС се крие в появата на рационален, неидеологически аргумент срещу европейската интеграция. И самият ЕС трябва да поеме вината за създаването на условия за това.

Фискалните правила и пактът за стабилност и растеж са първородният грях на еврозоната. Пактът е реформиран два пъти, през 2005 г. и 2011 г., а настоящата Европейска комисия го направи по-гъвкав. Но без значение как тези правила и процедури бяха коригирани, те засилиха вътрешното разделение, обезкуражиха инвестициите и действаха проциклично по време на икономическия спад.

Както в случая с Brexit, първоначалните разходи за напускане на еврозоната биха били много големи, вероятно по-големи от тези на Великобритания. Но за разлика от Brexit би могло да има ползи, ако държавите-членки изработят по-добра рамка на фискалната политика.

Излизайки от еврозоната, дадена страна вече няма да бъде обвързана от целта за 3% бюджетен дефицит спрямо брутния вътрешен продукт по Договора от Маастрихт. Може да бъде въведено правило за устойчиви инвестиции. Може да се предвидят фискални стимули по време на икономически спадове. ЕЦБ би могла да преследва двойна цел, подобна на тази на Федералния резерв на САЩ - да стабилизира цените и заетостта. Няма да има правни ограничения за покупката на активи, няма да има правила, забраняващи спасяването на финансови институции. Това трябва да е изкушаващо предложение за Салвини, който не е глупак.

Когато ЕС не оправдава очакванията, аргументите за или против по-нататъшната или съществуващата интеграция стават по-фино балансирани. Конференцията на Фон дер Лейен относно бъдещето на ЕС трябва да има за своя основна цел да гарантира, че аргументите срещу европейската интеграция, основани на полезността, вече не са възможни. Реалната заплаха за европейската интеграция идва не от Салвини, а от избирателите в Европейския съюз, които за разлика от ЕС променят мнението си, когато фактите говорят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Тези, които мразят ес не инвестират парите си в него, и най-вече не инвестират и цент в Германия. Има предостатъчно възможности по света и няма нищо на борсите в ес, което да си заслужава покупката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ами то затова нашите управници си отглеждат избиратели, които срещу пари за ракия гласуват за който им наредят... а европейските си внасят избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Колкото по-скоро изчезне този съюз толкова по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Гън импекс ЕООД
преди 4 години
Както казваха чехите по време на пражката пролет... Ако партията... пардон европейската комисия не е доволна от избирателите, нека обяви избори за нови избиратели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
dzk
преди 4 години
много интересно - заплахата за Европа идва от самите избиратели. Тоест, за да премахнем заплахата за Европа, следва да премахнем избирателите. Така Европа и политиците в Европа ще бъдат в пълна безопасност. Е, това е доста стар принцип, измислен от някой си Сталин, който също е казвал че има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Но се движат във вярната посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още