IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно ще се намали срокът за разрешението за изработване на устройствен план

Предлага се да отпаднат глобите за узаконяване на строежи в режим на търпимост и да се плащат само дължимите такси

16:34 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Двойно ще се намали срокът за разрешението за изработване на устройствен план

Планира се двойно да се намали срокът за издаване на разрешение за изработване на устройствен план. Това е записано в проекта на третия пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест, който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Становища по текстовете могат да се изпращат до 4 февруари.

В момента срокът за издаването на разрешение за изработване на устройствен план е 30 дни. С промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ) той ще бъде намален до 14 дни.

Предлага се също така визите за проектиране да не се обявяват, когато не се засягат интересите на заинтересовани лица. Ако обаче инвестиционният проект засяга някакви интереси, инвеститорът ще може да стартира проекта без да чака 14 дни, ако представи подписи за съгласие от заинтересованите лица.

Предлагат се и облекчения при съгласувателните процедури. Предвижда се да отпадне изискването всички графични и текстови документи по всички части на инвестиционния проект да се подписват от всички проектанти. Проектантите ще полагат подпис, заедно с възложителя, само върху онези части от проекта, по които са работили.

Предлага се още откриването на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво да се извършва при влязло в сила разрешение за строеж от лицето, упражняващо строителен надзор за обекта, или от техническия ръководител за строежите от пета категория, а за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната - от министъра на отбраната, съответно от министъра на вътрешните работи, или от председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ или от упълномощени от тях лица.

Предлага се и опростяване на процедурата по възстановяване на изгубен инвестиционен проект, което засяга санирането на жилищните сгради. Когато одобрените инвестиционни проекти, по които е изпълнен строежът, са изгубени, те се възстановяват при необходимост от собственика с инвестиционен проект чрез заснемане на извършения строеж и представени документи. Проектът-заснемане се предлага да се заверява от органа, компетентен да одобри инвестиционния проект за строежа след представяне на разрешението за строеж или на други документи от издадените строителни книжа.

Предвижда се и облекчаване на процедурата за промяна на предназначение на помещения без да се извършват строително-монтажни работи.

С промени в Закона за устройството на територията ще се даде възможност за реконструкции, ремонти и преустройства на сгради в режим на търпимост. Предвижда се да отпаднат и глобите за узаконяване на строежи в режим на търпимост – при процедурата ще се заплащат само такси на компетентните органи.

Предвижда се също така да се уеднаквят всички такси, които се събират за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж. Те ще се определят с наредба на министъра на инвестиционното проектиране.

Що се отнася до екооценките на инвестиционните проекти, правителството предлага необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка да се прави в зависимост от категорията на строежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още