IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ограничава застрояването на зелените площи в градовете с промени в ЗУТ

Предлага се намаляване на броя категории на строежите и задължително включване към ВиК мрежата за собствениците на имоти

19:20 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Категориите строежи се намаляват

Регионалното министерство предлага да се обединят в една категория строежите от сегашните първа, втора и трета категория по ЗУТ. В тази група влизат магистрали, скоростни пътища и пътища I, II и III клас от републиканската пътна мрежа, общински пътища, първостепенна улична мрежа от I до IV клас, железопътни линии, пристанища и летища, метрополитени, преносни и разпределителни мрежи във ВиК, електроснабдяването, топлоснабдяването, газоснабдяването и други дейности, хидротехнически и хидромелиоративни мрежи, строежи, криещи опасност от взрив и вредно въздействие, строежи, при които не се допуска прекъсване на технологичния процес, съоръжения за геозащита и брегоукрепване по реките и морския бряг, съоръжения и инсталации за третиране на отпадъци и закриване на депа за отпадъци, сгради и съоръжения на мини, рудници и кариери, електро- и топлоцентрали, производствени сгради, други обекти от национално значение, жилищни и смесени сгради с високо застрояване, паркове и градини с площ над 1 хектар, електронни съобщителни мрежи и съоръжения и т.н.

Във втора категория влизат частни пътища, улици от второстепенната улична мрежа V и VI клас и съоръженията към тях, жилищни и смесени сгради със средно застрояване, сгради и обекти за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1 000 до 5 хил. кв.м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, недвижими културни ценности с категория "местно значение", електронни съобщителни мрежи и съоръжения, изграждани в урбанизирани територии с високо и средно застрояване.

В трета категория строежи влизат жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и обекти за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв.м или с капацитет до 100 места за посетители, производствени сгради, инсталации, съоръжения, прилежаща инфраструктура и други с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях, електронни съобщителни мрежи и съоръжения, изграждани в урбанизирани територии с ниско застрояване, рекултивация на стари, нерегламентирани общински депа за твърди битови и неопасни отпадъци с преустановена експлоатация, строежи от допълващото застрояване.

В четвърта категория попадат временните строежи, стопански постройки със селскостопанско предназначение, монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, ако не са повишена степен на опасност, малки басейни в частни имоти, подпорни стени, огради с височина до 2,2 м, инсталации за производство на електрическа, топлинна и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 30 kW.

И още

Регионалното министерство предлага в ЗУТ да се въведе задължение за собствениците на недвижими имоти и потребители на водоснабдителни и канализационни услуги да се присъединят към изградените водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения.

С предложението се цели присъединяване на всички потребители към изградените ВиК мрежи и съоръжения. От икономическа и регулаторна гледна точка промяната позволява повишаване ефективността на инвестициите, включително тези от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и оползотворяване капацитета на инфраструктурата и постигане на съответствие с екологичните директиви, посочват вносителите на промените.

За изграждане на национален обект, на обект с национално значение или на общински обект от първостепенно значение се предлага да не се представя документ за собственост, а документи, удостоверяващи, че са приключили отчуждителните производства по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост

Целта на тази промяна в ЗУТ съкрати съществено времето за процедиране и издаването на разрешения за строеж за изграждане на национален обект, обект с национално значение или общински обект от първостепенно значение.

За обществено обсъждане са публикувани и предложенията за промени в Закона за държавната собственост, с които се ограничават правата на областните управители да продават държавни имоти. За имоти на стойност над 10 хил. лева областните управители ще трябва да искат съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, предвиждат поправките.

Държавни имоти освен това ще могат да се прехвърлят безвъзмездно само на общинитеза изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение. На местните администрации ще им бъде забранено да извършват сделки, с които да продават, заменят, даряват или учредяват право на строеж или право на ползване върху тези имоти имоти, освен ако не се налага реализирането на обекти, необходими за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още