IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече компании в София възприемат хибридна работа, но офисът остава важен

Страната ни продължава да привлича бизнес, който отваря врати за първи път тази година

11:15 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Стабилен остава делът и на свободните площи – 13% за първите три месеца на годината по данни на Forton, като консултантските компании очакват той да се задържи или леко да намалее през втората половина на годината. Кръстев отбелязва, че за момента няма данни за решения за трансформирането на по-малки офис сгради в жилищни, въпреки че по темата се спекулира от месеци. А Верка Петкова допълва, че при добра комбинация от комуникативна локация и адекватна политика на наемните цени офисите клас Б ще продължат да представляват интерес както за корпоративните наематели, така и за операторите на споделени офис площи.

Търсенето и отдаването под наем на офисни площи е стабилно, казва Верка Петкова. „Доста компании успяха да финализират преговорите и да осигурят новите си корпоративни централи в България за последните 12 месеца. Има и значителен обем от преговори, които очакваме да се финализират до края на годината“, отбелязва тя. Активността е свързана предимно с консолидация на няколко локации в една, както и премествания поради растеж на бизнеса и екипа. „Страната ни продължава да привлича и нов бизнес, който отваря врати за първи път през тази година“, допълва Петкова. 

Кризата не е довела и до замразяване на проекти дори в най-тежките месеци, казва Кръстев. „Имаше единствено сгради, които заради сложната ситуация и слабия наемен пазар бяха отлагани с едно или няколко тримесечия. Въпреки това повечето проекти в строеж бяха завършени в близки до заложените срокове. С известното облекчаване на здравната ситуация в момента постепенно виждаме и завръщане на апетита за нови проекти макар и предприемачите да са по-предпазливи от преди“, допълва той.

Технологичните компании и техните бъдещи офиси

Един от секторите, които движат търсенето на офис площи в София през последните години, е този на информационните технологии. За около 20% от компаниите в този сектор възможността за работата от вкъщи е съществувала и преди пандемията, дори през последните четири-пет години се е превърнала в практика, така че те са успели лесно да преминат към модела на дистанционна работа, наложен от ситуацията с коронавируса. 

„В условия на пандемия делът им достигна 100%, но в момента се наблюдава обратният процес - завръщане към работа от офис или различни хибридни модели, съобразени с противоепидемичните мерки. Това ще продължи, като все повече компании ще дават опцията на служителите си да избират откъде да работят“, казва пред Investor.bg Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

Възможността за работа от разстояние по време на пандемията е накарала много служители от високотехнологичния сектор да се преместят със семействата си да живеят извън София. „Вярвам, че това е възможност за компаниите в нашата индустрия да разширят потенциално търсенето и привличането на таланти отвъд градовете, в които имат офис пространства, като развиват различни бенефит програми и хибридни форми на работа от офиса и от разстояние“, казва Кръстев. И допълва, че усилията на работодателите в тази посока трябва да бъдат подкрепени и чрез промени в законодателната рамка, която ги ограничава да бъдат достатъчно иновативни в това отношение.

Според Георги Брашнаров, софтуерните компании като цяло и българските в частност винаги са гледали на офиса по различен начин от останалите. „Не защото офисното пространство за нас е маловажно – напротив. По-скоро защото чисто технологично нашата работа не е зависима от присъствието ни на едно конкретно място. Като цяло ИТ секторът винаги изпреварва останалите – затова много преди всички да заговорят за „офиса като преживяване", ние вече прилагахме тази идея на практика. И години преди пандемията да принуди компаниите да се съобразят с изискването за изцяло дистанционна работа или поне за хибриден модел, ИТ фирмите бяха изиграли всички тези сценарии“, отбелязва той.

Затова и коронавирусната криза не е променила генерално отношението на компаниите от ИТ сектора към офиса, нито е довела до освобождаването на големи офис пространства. „Но ситуацията затвърди увереността ни, че офисът никога не трябва да бъде възприеман като сбор от стаи с бюра и компютри, за които служителите да бъдат заковани осем часа дневно. Офис сградите също така не трябва да бъдат мислени просто като квадратни метри, като електрифицирани помещения с диспенсъри за вода и безжичен интернет. Всички тези остарели модели останаха окончателно в миналото и това е сред малкото хубави последствия от пандемията“, допълва той.

Според него хибридният модел на работа ще остане предпочитан в ИТ сектора, тъй като изцяло дистанционната работа не помага за изграждането на силни вътрешни връзки в екипите. „Тя може да доведе до алиенация и прегаряне, което пък неминуемо води до намаляване на удовлетвореността на служителите, а и на тяхната ефективност. Не на последно място софтуерните фирми отдават особено значение на своята характерна фирмена култура, а такава е невъзможна, ако колегите се срещат единствено в Teams“, смята Брашнаров.

Той е убеден, че в бъдеще за ИТ компаниите идеята за офиса като нещо повече от работно място ще бъде дори по-важна, отколкото в момента. „Служителите не просто ще търсят, а ще изискват от офисната среда сигурност и безопасност (в контекста на COVID-19, но не само), гъвкавост на работното време, но и на работното място (възможност за лесно онлайн резервиране на стаи и работни пространства), различни онлайн (хранителни и консиерж) и on-site услуги (фризьорски и козметични услуги, химическо чистене, грижа за деца). Казано накратко, бъдещето на ИТ офисите е смело, вълнуващо и не се изчерпва с удобен стол, високоскоростен интернет и няколко Playstation-а“, категоричен е Брашнаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още