IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. се очертава рекордна за жилищното кредитиране в България

Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, съветват експерти

10:39 | 22.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свръхактивността при жилищното кредитиране крие рискове, свързани с неспособността на хората да преценяват добре финансовите си възможности. Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%. Около това мнение се обединиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ, и Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“.

Тази година се очертава да бъде рекордна за жилищното кредитиране в новата история на България. По данни на БНБ за периода януари-септември са раздадени жилищни кредити на обща стойност 3,8 млрд. лв., което е с 39% повече от същия период на 2020 г. и с 44% повече от 2008 г. - най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза, стана ясно още от дискусията. 

Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, уточни още Тихомир Тошев.

„Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък. Не е нужно веднага да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София“, добави той.

Купувачите не трябва да забравят, че имат и разходи за прехвърлянето на имота, както и че в последните две години значително се оскъпиха ремонтните дейности, уточни Борислав Гостев.

Според Тошев хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на текущите цени на жилищата и да излизат от пазара. „Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен“, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ламбура
преди 2 години
Това добре! Но купувачите на зелено да не забравят урок, даден им преди дни:https://***.flagman.bg/article/254082От близо година строителството на затворения комплекс Свети Йоан 2 в Созопол е замразено, нямаме представа какво ще е бъдещето!Според информационната табела Свети Йоан 2 е трябвало да бъде завършен през 2020 година, но 12 месеца по-късно си стои на груб строеж, от инвеститора Свети Йоан 2 ЕООД, собственост на Николай Ламбуров, няма и следа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Някои банки предлагат ипотечни вноски минаващи 65 % от месечния доход - не ми се мисли тия хора под какъв стрес са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Човекът на снимката управлява Кредит Център и има голям интерес ипотеките му да вървят и да има кредитиране на имоти.Обръщаме поглед върху ликвидността,и процесите на глобално ниво,които имат пряко въздействие върху имотните цени и ипотеките .И защо ликвидността се затяга толкова много, когато централните банки по света предимно все още не са в режим на затягане?Единият отговор е доларът. Зелените пари продължават да бъдат глобалната резервна валута. По-силният долар намалява покупателната способност на ликвидността, налична в други валути. Когато доларът поскъпва, глобалната ликвидност има тенденция да се затяга. Когато други централни банки се опитват да издържат и казват, че ще останат по-облекчен за по-дълго (сегашната политика на Европейската централна банка), но инвеститорите вярват, че Фед, когато казва, че ще се затегне, ще го направи, това привлича ликвидност към долара и стяга ликвидността за всички. Това се случва. След дълго двупосочно пътуване доларът вече струва почти точно това, което беше в началото на миналата година, преди пандемията. Това е вярно, независимо дали използвате индекса на долара, в сравнение с основните валути, или индекса на долара на Bloomberg, който също включва основните нововъзникващи валути. Ралито на долара доведе до затягане на глобалната ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още