IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите и ползите от ускорената урбанизация - какви са предизвикателствата?

Преходът изправя пред сътресения икономиките, бюджетите, инфраструктурата, околната среда и социалните политики

11:32 | 27.01.14 г.
Разходите и ползите от ускорената урбанизация - какви са предизвикателствата?

Разходите и ползите от ускорените темпове на урбанизация в глобален мащаб също бяха обсъдени на Световния икономически форум, който се проведе в Давос през миналата седмица.

По данни на ООН броят на мегаградовете с население над 15 млн. души ще скочи от 22 през 2011 г. до 35 през 2025 г. Този преход създава предизвикателства за икономиките, бюджетите, инфраструктурата, околната среда и социалните политики, съобщава Bloomberg.

Статистиката показва също, че броят на хората, живеещи в градовете, до 2050 г. ще се удвои до близо 6,4 млрд. души. Ако Токио бе държава, след 10 години той ще бъде 31-ата по големина в света, а Китай си е поставил за цел да урбанизира 250 млн. жители на селата.

"От глобалното затопляне до проблема с бездомните хора, от дълговата криза до недостига на енергия, от недостига на вода до всеки друг проблем, засягащ човешкото общество - градовете са в центъра на вниманието", отбелязва професор Джефри Уест от Института Санта Фе в Ню Мексико. "Градовете обаче може и да са най-голямата ни надежда за намиране на решение на тези огромни предизвикателства, тъй като те са център на иновацията, идеите и богатството", допълва той.

Кметът на Йоханесбург Паркс Тау обръща внимание на важната роля на планирането. "Трябва да има дългосрочна визия", твърди той. "Разбира се промените могат да се извършват в хода на събитията, но е важно да има ясна визия за посоката, в която върви даден град".

От Индия, която има три града с население над 17 млн. души, министърът на благоустройството Камал Нат заяви, че властите трябва да се съсредоточат върху стимулирането на развитието на предградията.

Сънародникът му Теджпрет Чопра, бивш директор на General Electric Co. в Индия, е на мнение, че градовете трябва да обърнат особено внимание на младите хора. "Ако тези хора не бъдат подсигурени, държавата губи талант и не може да задоволи нуждите си", казва той.

Архитектът Стивън Кеърнс от Future Cities Laboratory в Сингапур предупреждава, че правителствата трябва да се отнасят предпазливо към привнасянето на проекти от други държави, които вече не са актуални, като например високите жилищни сгради.

Успехът обаче е свързан и с разходи. Кметът на Лондон Борис Джонсън отбелязва, че най-големият проблем, пред който е изправена британската столица, е недостигът на жилища за местните жители на фона на наплива на чуждестранни купувачи, които увеличават цените на имотите.

Един от градовете, който получи множество похвали по време на форума в Давос, бе Сингапур. Освен благоприятното си местоположение в Азия, градът-държава е център на регионалния туризъм, инвестициите и търговията благодарение на ниските данъци, голямата чуждестранна общност, минималните търговски бариери и силното върховенство на закона.

Това диверсифицира икономиката му и от център за аутсорсинг той постепенно се трансформира в средище за финансови услуги и качествено производство, отбелязва Разен Сали от Lee Kuan Yew School of Public Policy. "Можем да научим много от място като Сингапур", казва Сали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още