IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на секюритизиран дълг за имоти в САЩ показва признаци на изтощение

Някои инвеститори настояват да им се плаща като за същия риск, който поемат с корпоративните облигации с неинвестиционен рейтинг

12:07 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на секюритизиран дълг за имоти в САЩ показва признаци на изтощение

Финансовият двигател на пазарите на бизнес имоти в САЩ показва признаци на изтощение и повдига въпроси за устойчивостта на бума в сектора, пише Wall Street Journal. 

Облигациите, обезпечени със заеми за сектора на имотите, отслабнаха значително от началото на годината заради опасенията за забавяне на икономиката. Рисковите премии по някои емисии скочиха до 2,75% от началото на годината – ход, който преминава в приблизително 18% спад на цената на книжата с рейтинг ВВВ, сочат данни на Deutsche Bank.

Тенденцията вече предизвиква опасения, че пазарът на секюритизиран дълг в САЩ може би прегрява, допълва изданието. Цените на имотите достигнаха рекордно високи равнища на много пазари в страната, а някои инвеститори настояват да им се плаща като за същия риск, който поемат с корпоративните облигации с неинвестиционен рейтинг.

Собствениците на имоти и строителните компании се изправят пред перспективата за по-високи лихви по кредитите, по-трудно рефинансиране и забавяне ръста на стойностите на активите на фона на забавянето на ръста на новите емисии ценни книжа, обезпечени с дълг за сектора на имотите и поскъпване на финансирането.

Заради затягането на финансовите условия Morgan Stanley например не очаква цените на бизнес имотите в страната да нараснат тази година, а даже се очертават рискове за обрат. Предишната прогноза на инвестиционната банка беше за ръст на стойностите с 5 на сто.

Пазарът на ценни книжа, обезпечени с кредити за имотив САЩ, възлиза на около 600 млрд. долара и е около една четвърт от целия кредитен пазар за сектора на бизнес имотите, отбелязва изданието. Практиката за препакетиране и секюритизация на дългове освобождава балансите на банките и им позволява да финансират нови проекти, допълва изданието.

Пазарът на секюритизиран дълг приближава нова връхна точка. През миналата година са били емитирани ценни книжа, обезпечени със заеми за имоти, за 101 млрд. долара. Това е най-високо равнище от 2007 г., според Commercial Mortgage Alert.

Анализаторите обаче вече ревизират прогнозите си за ръст на пазара през тази година, макар че до скоро някои от тях очакваха увеличение от 25 на сто.

Според трейдъри ключовата причина за ръст на рисковите премии по емисиите се крие в банките на Wall Street, които трябва да държат повече капитал срещу активите си. По-малко банки освен това търгуват със секюритизиран дълг, тъй като много от тях излязоха от този пазар.

През януари т.г. на пазара на секюритизиран дълг са емитирани книжа за 3,3 млрд. долара, най-ниско ниво от август 2012 г. Това засилва опасенията, че забавянето на пазара ще се отрази негативно на стойностите на имотите.

Като цяло стойността на бизнес имотите се определя основно на базата на дохода, който носят, и на разходите на купувачите по заемите за придобиването им. Ако инвеститорите и кредиторите се отдръпнат, купувачите ще трябва да търсят пари в брой, за да устоят на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още