IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците в Китай са пред дилема за насърчаването на растежа

Подкрепата за пазара на имоти би довела до балон в първо- и второстепенните градове

09:43 | 20.09.16 г.
<p>
	Пекин все още разчита в голяма степен на инвестициите в имоти за насърчаване на растежа.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Пекин все още разчита в голяма степен на инвестициите в имоти за насърчаване на растежа. Снимка: архив, Ройтерс

Политиците в Китай се изправят пред дилема как да подкрепят растежа, но без да насърчат балон на пазара на имоти, пише онлайн изданието CNBC.

Вчера стана ясно, че средната цена на новите жилища в 70-те града, наблюдавани от националната статистика на Китай, се е увеличила с 9,2% през август на годишна база. За месеца повишението е 1,5%.

Според Дона Куок, старши икономист за Китай в UBS, значението на сектора на имотите за китайската икономика и цялостното икономическо здраве очертава и някои предизвикателства.

Секторът на имотите в Китай допринася за до една трета от растежа, тъй като ефектите му имат въздействие и върху други бизнес сфери, като например тежката индустрия и добива на суровини.

„От една страна, има нужда да се успокои пазарът в най-големите градове. От друга обаче Пекин все още разчита на инвестициите в имоти като цяло за насърчаване на растежа. Те обаче все още зависят от възстановяването на пазарите в по-второстепенните и малки градове“, коментира тя пред медията.

Данните сочат, че в най-големите градове – Шанхай и Пекин, цените на жилищата отчитат ръст от съответно 31,2% и 23,5% през август на годишна база. Най-силни повишения са регистрирани в градовете Сиамен и Хефей – над 40% и в двата.

Преди няколко месеца правителството на Китай обяви серия стимули за пазара на жилища, така че да насърчи растежа на сектора на имотите и строителството, а оттам – и на цялата икономика.

Облекченията обаче тласнаха пазарите в най-големите градове към нов балон, заради което местните администрации решиха да въвеждат ограничения по места, според ситуацията.

Според Куок най-голям е рискът от балон на пазара на имоти в най-големите и второстепенните градове в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още