IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Китай е най-бързо растящият в света

Будапеща е най-силният пазар на имоти в Европа, според глобален консултант

10:52 | 23.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Нандзин и Шанхай изпреварват Шънджън и през третото тримесечие са лидерите по ръст на цените на жилищата в глобален мащаб с повишение от съответно почти 43% и приблизително 40% на годишна база за периода. Това показват данните на консултантската компания Knight Frank.

Като цяло пазарът на жилища в Китай се очертава като най-бързо растящия в световен мащаб, сочат сравнителните данни на компанията за 150 града по света. Китайски градове заемат първите 8 позиции в класацията на пазарите с най-бързо растящите цени през третото тримесечие.

Топ 10 се допълва от Ванкувър в Канада и Ченай в Индия.

Най-бързо растящият пазар на жилища в Европа е Будапеща, която заема 11-то място в класацията с ръст на цените от 23,6%.

Вторият най-добре представящ се пазар на Стария континент е Осло с увеличение на цените от почти 18% през третото тримесечие на годишна база, а третият – Истанбул с 16,6%.

В дъното на класацията – пазарът с най-силен спад на цените, е Абърдийн във Великобритания с понижение на цените от 10,5%. Непосредствено преди него е Москва със спад от 10,2%, а в Хонконг понижението достига 5,5%.

Само в 33 от изследваните пазари е отчетен спад на цените на жилищата през третото тримесечие спрямо третото тримесечие на миналата година. От тях 20 са в Европа, посочва компанията в доклада си.

Същевременно на 4/5 от пазарите е отчетен ръст на цените, а в 13 от градовете увеличението надвишава 20%.

Средното отчетено увеличение на цените на жилищата през третото тримесечие в глобален мащаб е малко над 6%, като се приближава до максимума, отчетен през последното тримесечие на 2013 г. - ръст от 7 на сто.

Най-силните увеличения на цените са регистрирани в Азиатско-тихоокеанския регион – почти 13%, следва Близкия изток с почти 10%, а на трето място е Северна Америка с 6%. В Европа и Южна Америка ръстовете са малко над 3%.

На регионално ниво спад е отчетен само в Русия и държавите от ОНД – 5% на годишна база през третото тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още