IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развива имотният пазар в Европа през 2018 г.?

Инвеститорите ще бъдат по-предпазливи и ще се насочат към качествени активи на силни пазари като Германия, Франция и Холандия

08:54 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазари в периферията, които ще постигнат по-добри резултати от средното равнище в Европа, като Централна и Източна Европа, могат да привлекат повече инвеститори, готови да се изкачат нагоре по кривата на доходността, прогнозира Savills.

Азиатските инвестиции в Европа достигат 23,2 млрд. евро в края на третото тримесечие на 2017 г., което е повишение с 57% на годишна основа. Обемите през четвъртото тримесечие вероятно ще достигнат приблизително 18 млрд. евро, а общият обем за годината - рекордните 41,2 млрд. евро, очаква Savills.

Въпреки прогнозите за възможен спад на китайските инвестиции заради ограниченията върху изтичането на капитали от континентален Китай, тези от Хонконг не са засегнати, пишат анализаторите. Те очакват естеството на китайските инвестиции да се промени от трофейни активи към дългосрочни корпоративни инвестиции като логистични площи, студентски жилища и медицински заведения. Освен това корейските и сингапурските инвеститори продължават да търсят качествени активи в Европа, поради което Savills очаква азиатските инвестиции в региона да нараснат още.

През 2017 г. доходността регистрира рекорден спад на всички пазари в Европа, особено в сегмента на първокласните площи. Но тъй като времето на почти нулевите лихвени проценти приближава края си, може да се очаква, че идва краят и на значителните капиталови печалби.

Savills очаква доходността от недвижимите имоти да се стабилизира тази година и да остане на исторически ниските равнища за известно време, тъй като частните и институционалните пари ще продължат да се конкурират за качествени активи. Ниската доходност от първокласни площи ще се обуславя и от поредната година на положителен растеж на наемите.

Офис площите се променят

Делът на инвестициите в офис площи се задържа на равнище от близо 40%. Инвеститорите ще запазят доверието си в сектора на офис имотите, тъй като се очаква нарастване на търсенето от наемателите. В същото време средният процент на свободни площи в Европа достига рекордно ниското ниво от 7,5%, като в Берлин, Лондон, Мюнхен и Стокхолм почти няма налични първокласни офис площи.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че новите начини за работа и технологичните промени ще доведат до промени и на офис площите. Наемателите искат все повече по-кратки и по-гъвкави наеми и по-гъвкави пространства, което създава необходимостта от умен подход към управлението на активите.

Освен това делът на търговските площи в общия обем на инвестициите намалява от 21% в последните години до 18% през 2017 г. Тази тенденция може да се запази и през 2018 г., тъй като инвеститорите са разтревожени от въздействието на електронната търговия върху сектора.

В същото време след пиковата дейност през 2015 г. пазарът е изчерпан от първокласни търговски площи и инвеститорите се въздържат да поемат по-големи рискове в този сегмент. През 2018 г. те ще продължат да търсят възможности за наемане на първокласни площи и ще се съсредоточат върху най-добрите търговски улици и търговски центрове.

Въпреки здравите основи, подкрепящи продажбите на дребно, растящите разходи на потребителите, намаляващата безработица и увеличаването на броя на туристите капиталовите печалби и наемите едва ли ще се повишат, смята Savills.

Логистичните площи са победителите от ръста на електронната търговия, тъй като тя засилва търсенето на регионални логистични хъбове и на по-малки складове близо до градски центрове. Делът на сектора в общия обем на инвестициите се увеличава от 8% в последните години до около 13% през 2017 г. и може да се очаква, че ще се повиши още повече. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още