IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи вериги магазини отказват да плащат наеми и излагат собствениците на риск

В Германия, Франция и Великобритания дългове на стойност над 1 трлн. евро са обезпечени с бизнес имоти

22:57 | 07.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Анализ на водещите молове на Острова от старши изследователят в Cass Business School Никол Лукс установил, че спад на наемите с 10 на сто може да доведе до недостиг на финансиране от около 6 млрд. паунда. Молове Молове

Най-големият притежател на търговски центрове във Великобритания Intu Properties изпитваше затруднения да набере капитал и да намали дълга още преди пандемията. Компанията съобщи, че е получила само 29% от дължимите наеми за последното тримесечие и предупреди, че ще възприеме твърд подход срещу всяка верига, която едностранно отлага плащания.

„Нямаме нито желание, нито финансова възможност да спасяваме глобални, добре капитализирани брандове, които просто са решили, че не искат да плащат наема си“, съобщи Intu.

Редица големи компании за търговия на дребно в Европа разгневиха собствениците и политици, като отложиха плащания, въпреки че се възползваха от извънредната държавна подкрепа. H&M и Adidas предизвикаха критики в Германия, като поискаха отстъпки от наемите си, като в същото време планират да се възползват от извънредните мерки, които според мнозина в страната трябва да се използват за подкрепа на по-малки и неспособни да устоят на кризата компании. Германският финансов министър Олаф Шолц нарече поведението на гиганта в спортните стоки „дразнещо“.

Впоследствие Adidas отстъпи, като е плати наема си и се извини.„Допуснахме грешка и загубихме много доверие“, съобщи производителят на обувки и допълни, че бизнесът не функционира нормално никъде в света. „Дори стабилна компания като Adidas не може да издържи дълго“, се казваше още в съобщението.

В Европа най-големите публично търгувани собственици на търговски площи са събрали наеми на стойност около 1,4 млрд. евро през последното тримесечие.

Във Великобритания H&M ядоса собственици на имоти, като поиска наемна ваканция и заплаши да прекрати договори предсрочно, ако ситуацията не се подобри до 23 юни.

„Това е крайна ситуация“, казва говорителка на H&M в комюнике. „Всички дейности в компанията сега се преценяват внимателно, включително разходи и рискови перспективи“, допълва тя.

Associated British Foods, собственик на веригата магазини за евтини дрехи Primark, е забавила плащания на наеми на стойност 33 млн. паунда за британските си магазини. След като затвори всичките си обекти в Европа и САЩ, Primark губи приходи за 650 млн. паунда на месец.

„Това са извънредни времена и  и ситуацията не е безболезнена за нас“, казва финансовият директор на ABF Джон Бейсън. Той и други директори на компанията са намалили заплатите си с 50% „в момент, когато прехраната на много служители на Primark ще бъде засегната от COVID-19”, допълва той.

Търговците на дребно опитват да смекчат последиците от блокадата, като намаляват разходи. Продажбите на магазините във Великобритания се сринаха с рекордните 34% през март, сочат данни на консултантската компания BDO. Общите продажби, включително онлайн, са се свили с 18 на сто.

Собствениците на имоти са изправени пред собствени предизвикателства. Крис Григ, главен изпълнителен директор на British Land, казва, че никога не е преживявал подобна криза. Четвъртата по големина имотна компания, листната на борсата във Великобритания, наложи мораториум върху тримесечния наем за по-малки търговци на дребно.

Вивиен Кинг, главен изпълнителен директор на лобистката група Revo, подчертава нуждата от решения, обхващащи различни индустрии.

„Когато вирусът отмине, ще наблюдаваме много различен свят“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още