IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори застрашават достъпните жилища в Европа

Все повече институционални инвеститори навлизат на жилищния пазар в Европа в търсене на безопасни активи

13:19 | 05.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Благодарение на благоприятната регулаторна рамка на ЕС институционални собственици на имоти като компании за частни капиталови инвестиции и пенсионни фондове все по-често изкупуват жилища в европейски градове, предизвиквайки опасения за ръст на наемите и несправедлив достъп до жилищата, предупреждават експерти, цитирани от онлайн изданието EurActive.

Европейският жилищен пазар става все по-привлекателен за големи инвеститори като Blackstone, BlackRock и Patrizia, показва неотдавнашно допитване по поръчка на групата на Зелените в Европейския парламент.

Все повече институционални инвеститори навлизат на градския жилищен пазар в търсене на „безопасни активи“, казва Себастиан Кьол, един от авторите на изследването и учен в института за обществени науки „Макс Планк“.

През 2020 г. обемът на покупките от институционални групи в Европа е достигнал 64 млрд. евро, а общите налични жилищни активи, държани от големи инвеститори, се оценяват на 150 млрд. евро.

Една от последиците от растящото присъствие на институционални собственици на имоти е, че „жилищата се превръщат в клас активи“.

“Те се променят от място, където хората живеят, в място, с което може да се печелят пари“, казва Кьол.

Това явление има значителни последици за европейските градове и техните жители, смятат експерти.

“Имаме ситуация, в която финансовите ви възможности определят жилищната ви политика или финансите определят характера на града ви“, казва Сорча Едуардс, генерален секретар на Housing Europe.

Според нея, когато жилищата се превърнат в инвестиция, те често остават празни или се отдават краткосрочно под наем, изтласквайки хората с по-ниски доходи още по-далеч от градския център.

„Средностатистическите жители със средни заплати – учители, медицински сестри, всеки един от нас, ще бъдат тласнати все по-надалеч, така че ще трябва да пътуват с градския транспорт“, отбелязва Едуардс.

Според нея големите инвеститори оказват негативно въздействие и върху достъпността на жилищата.

Цените на жилищата и наемите в Европа нарастват през последните десет години. По данни на Евростат от 2010 г. насам наемите са се повишили с 16%, а цените на жилищата са нараснали с 38,7% в страните членки на ЕС.

Когато жилищата се превърнат в инвестиционен инструмент за големи играчи, достъпността обикновено намалява, показа изследване от 2020 г. на Европейската комисия, включващо седем града в Европа.

Но инвестиционната компания Blackstone, която притежаваше 117 хил. жилища на Стария континент към 2020 г., отхвърля подобна връзка.

“Blackstone притежава малка част от десетте милиона имота под наем в Европа“, казва говорител и допълва, че компанията е „малък играч“ без „възможност да оказва влияние върху по-широките тенденции при наемите“.

Даниела Габор, преподавател по макрофинанси в университета в Западна Англия и съавтор на изследването на Зелените, потвърждава това. „Всъщност до момента институционалните инвеститори имат малко присъствие“, казва тя.

Но според Габор се очаква те да растат и затова отправя предупреждение за “начина, по който могат да упражняват политическо влияние“.

„Има фундаментална разлика между мен или вас, които купуваме два-три апартамента в града, в който живеем и го отдаваме под наем, и Blackstone, BlackRock или нидерландски пенсионен фонд със средства за милиарди, готови да навлязат на жилищния пазар“, казва Габор.

Миналата година Blackstone „се противопостави на план 30% от имотите в портфейлите на институционалните инвеститори да бъдат предназначени за социални жилища“ в Испания, където групата е най-големият собственик на имоти с над 40 хил. жилища, отбелязват авторите на изследването.

Според Габор разликата в ресурсите между гражданите и тези инвеститори компрометира и „справедливия достъп“ до жилища, особено за по-младото поколение.

“В крайна сметка ще стане така, че завинаги ще останем поколение на наемателите и вместо да наемаме жилище от дребни собственици, ще се окаже, че трябва да наемаме от Patrizia или от голям фонд за частни капиталови инвестиции, който притежава сградата ни от името на пенсионния ни фонд“, допълва тя.

Според изследването финансовите регулации в ЕС до момента улесняват институционалните инвеститори да засилят присъствието си на европейския жилищен пазар.

“Вместо да разрешават проблема, правилата на ЕС всъщност улесняват тази тенденция“, казва Ким ван Спарентак, един от евродепутатите, които поръчали изследването. Той призовава за „строги регулации, предотвратяващи възможността големи инвеститори да заграбят наличните ни жилища“.

Европейската комисия не е отговорила на въпрос на EurActiv дали финансовите регулации в ЕС са улеснили закупуването на жилища от големи инвеститори, но потвърди ръста на институционалните собственици на имоти през последните десет години.

„Необходима е допълнителна работа, за да разберем последиците предвид значителните разлики между страните членки и регионите“, е отбелязал говорител на Комисията.

В същото време експерти призовават за по-голяма прозрачност при сделки с участието на институционални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още