IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турското правителство взе Twitter на прицел

След като мрежата не се огъна на натиска да дава потребителски данни, властите настояват за местна дъщерна компания

23:18 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турското правителство взе Twitter на прицел

След масовите протести срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган Турция призовава за по-строг достъп до услугата за микроблогинг Twitter, която много протестиращи използват като свой рупор.

„Twitter, както и други социални медии, трябва да имат офиси в Турция“, заяви министърът на  транспорта и комуникациите Бинали Йълдъръм в сряда. "Ако искаме да получим дадена информация, ние искаме да има някой в Турция, който да може да ни я предостави. (...) Трябва да има лице за контакт, на което да можем да подадем жалба, и което след това да определи грешка, ако има такава".

"Заявихме на всички социални мрежи, че ако искат да оперират в Турция, трябва да се съобразяват с турското законодателство", каза още министърът, цитиран от Ройтерс. Това би позволило на Анкара да контролира по-плътно дейността на платформата.

През юни хиляди хора излязоха в турските градове на протест срещу политиката, провеждана от Ердоган. При това частично полицията разгонваше протестиращите с водни оръжия и сълзотворен газ. Междувременно премиерът нарече демонстрантите „терористи“, а реакцията му причини безпокойство в много страни, като германският канцлер Ангела Меркел дори заяви, че е "уплашена". 

И докато повечето турски медии почти не отразяваха протестите в началото им, темата бе широко коментирана в Twitter или Facebook. Ердоган назова услуги, като Twitter, "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. Според местните медии полицията е арестувала няколко десетки души, обвинявайки ги за предизвикани чрез социалните медии вълнения по време на протестите.

Докато властите в Анкара нямат проблеми с Facebook, която има свои представители в Турция, то според Йълдъръм от Twitter няма "положителен подход" след изпращането на "необходимите предупреждения" към платформата.

"Вероятно и Twitter ще се съобрази. В противен случай ситуацията не може да продължи така", допълни министърът, но подчерта, че целта не е да се ограничават социалните медии.

Не е ясно как социалната мрежа ще отговори на призива. В свое прессъобщение Facebook обяви, че по искане на правителството досега не са давани никакви данни за потребители.

По-рано служител в министерството на Йълдъръм заяви, че от Twitter са поискани данни за самоличността на потребители, които публикуват обиди за правителството и премиера или които погазват индивидуалните права на хората.

Министерството на правосъдието е предложило всеки турчин, който иска да открие профил в социалната мрежа да въвежда национален идентификационен номер, но това било отхвърлено от министерството на комуникациите като технологично безсмислено, пояснява източник на Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още