IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните трикове на големите в Twitter

Три инструмента ще позволят на Джак Дорси, Ейвън Уилямс и Дик Костоло да си спестят поне 115 млн. долара от данъци

11:34 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъчните трикове на големите в Twitter

Председателят на Управителния съвет на Twitter Джак Дорси е на 36 години, най-големият индивидуален акционер Ейвън Уилямс е на 41 години, а изпълнителният директор Ричард "Дик" Костоло е на 49, но и тримата още отсега за се погрижили за своето наследство и са стартирали разумно планиране на своята собственост, пише Wall Street Journal, като се позовава на документи за IPO-то.

То може да спести на Дорси, Уилямс и Костоло - при сегашното ниво на данъчните ставки в САЩ и при предполагаема цена на акция от най-малко 28 долара за брой, общо най-малко 115 млн. долара, а може би още по-значителна сума. Горната ставка на федерално ниво за наследствата в САЩ в момента е 40 на сто - в Калифорния, където се намира седалището на Twitter, няма допълнителен данък върху наследството. 

Планираните спестявания са по-малки от данъка върху наследството в размер на 200 млн. долара, който шестима мениджъри на  Facebook заобиколиха преди IPO-то на компанията през миналата година. Въпреки това случаят показва как внимателното планиране може да помогне на най-богатите в САЩ да избегнат плащането на данъци.

При това става дума за хора, чието богатство далеч надхвърля границите на освободените от данъчни ставки квоти в размер на 5,25 млн. долара индивидуално или 10,5 млн. долара като семейство.

„Номерът е в това активите да се отложат тогава, когато не струват много, така че когато станат ценни, да не се дължи вече данък от 40 на сто или повече, за да се прехвърли наследството на техните потомци", казва Андрю Катценщайн, експерт по наследствено планиране на адвокатската кантора Proskauer Rose в Лос Анджелис, който също съветва интернет предприемачи.

Но ето конкретно какви са данъчните трикове на тримата големи в  Twitter според подадените преди IPO-то документи.

Дорси държи в пенсионен фонд 2,4 млн. от своите общо 23,4 млн. акции в Twitter. Уилямс и съпругата му държат 8,9 млн. от своите 56,9 млн. акции в пет различни пенсионни фонда.

Джон Рамсбахер, адвокат в Ramsbacher Prokey в Сан Хосе, компания, която е специализирана в IPO-та, смята, че при пенсионните фондове става дума за т.нар. Grantor-retained annuity trusts (GRAT)  - финансов инструмент, който се използва често в САЩ, за да се правят на членовете на семейството големи финансови подаръци при избягване на данъци върху подаръци или върху наследството. Други експерти също са на това мнение.

По същество при GRAT става дума за това дадено дарение да премине от един данъкоплатец в ръцете на друг, като на практика за него не се платят никакви данъци. Собственикът на ценностите - в този случай акции от Twitter преди IPO-то, ги вкарва в даден Grat, преди да повишат стойността си.

Докато фондът съществува, собственикът получава годишно плащане, което се добавя към първоначалната оценка - плюс възвръщаемост, която зависи от лихвения процент, който се определя от американската Агенция за приходите (IRS). През последните няколко години този лихвен процент е около 2 на сто.

Когато фондът преустанови дейността си, това време трябва да е известно на собственика на ценностите, вложителят във фонда ще притежава сума, равна на оценката, която първоначално е платил на фонда. По-голямата част от увеличението на стойността обаче сега вече не е в негово притежание. Тя след това често преминава у роднини, включително и все още неродени деца.

Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още