IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямата онлайн прозрачност е ключова за защитата на демокрацията

Последиците от метежа срещу Капитолия разкриха отново опасностите от социалните медии

09:13 | 30.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американската демокрация е под заплаха - няма съмнение. Това фундаментално осъзнаване отне много време, но след нападението над Конгреса преди година, то най-накрая се случи, пише за Financial Times Мариете Шааке, международен директор на Центъра за кибер политики към Станфордския университет.

Фактът, че не съществува консенсус за това откъде идва заплахата за основите на републиката, е свидетелство за дълбочината на кризата. Някои развития обаче са ясни: плановете за осуетяване мирното предаване на властта от Доналд Тръмп към Джо Байдън се зародиха във Facebook; в YouTube бяха разпространени конспирации; и „Голямата лъжа“, че Тръмп не е загубил президентските избори през 2020 г., беше затвърдена чрез множество подкасти.

През последната година забележително малко се промени, за да се гарантира, че речта на омразата няма да доведе отново до насилие. Законовите и регулаторните ограничения за големите технологични платформи остават непроменени - и докато е така, основните демократични принципи ще продължат да вехнат.

И така, ето три инициативи, които трябва да помогнат за връщане на нормалния баланс и съживяване на демокрацията, като се започне от онлайн сферата.

Първо, прозрачността по отношение работата на социалните мрежи е от решаващо значение, но се среща рядко. На екип от ProPublica и The Washington Post отне повече от година, за да получи достъп до документите и публикациите във Facebook групи, които предлагаха достатъчно доказателства за разпалването на омраза и насилие. Около 10 000 такива съобщения са били публикувани седмично между изборите през ноември и щурмуването на Капитолия.

Учените, които разглеждат нашата информационна среда, обикновено бързо се сблъскват с пречки, когато търсят достъп до данни. Facebook, например, отряза изследователи от Нюйоркския университет миналото лято и все още отказва да предостави документите, които комисията за метежа от 6 януари към Камарата на представителите в Конгреса би искала да проучи.

Законът за прозрачност и отчетност на интернет платформите, който сега е в Сената, би създал ясни параметри за академични изследвания. Подобни разпоредби относно достъпа до информация са необходими за законодатели, журналисти и контролни институции.

Второ, трябва да погледнем отвъд онлайн речта, за да разберем източниците на вреда, както и решенията. Събирането и посредничеството за данни дават на рекламодателите възможността да изграждат невероятно подробни таргет профили. Тази практика, при която чувствителни категории се обединяват и използват невидимо за насочване на реклами, включително политически, може да се каже, че противоречи на антидискриминационните принципи.

САЩ се нуждаят от федерален закон за защита на данните и, най-малкото, трябва да забранят рекламата, основана на дискриминационни категории. От януари Facebook се ангажира повече да не използва расата, сексуалната ориентация и религията при насочването на реклами. Но поддържането на основния принцип за недискриминация не трябва да зависи от добрата воля на отделни компании. Той трябва да се гарантира от закона.

Трето, трябва да преминем от инцидентна към структурна отчетност. След нападението над Капитолия разследванията с отворен код помогнаха да се идентифицират извършителите чрез изображенията, които те гордо публикуваха онлайн.

Много от съдебните процеси срещу обвиняемите за участие в насилието все още не са започнали. По същия начин националната комисия за разследване на всичко, което се разигра на 6 януари, все още трябва да получи одобрение от Конгреса.

Въпросът е дали засилването на онлайн призивите за насилие и толерирането на опит за въстание ще имат реални правни последици. Досега регулаторните усилия са насочени към справяне с пазарните неуспехи, а не с тези, свързани с демократичния или обществен интерес. Но си струва да се заемем със защитата на демокрацията.

Това би включвало по-ясни правила за онлайн рекламата и социалните мрежи, отговорност на технологичните компании, за които е доказано, че са безразсъдни, и издействане на проактивни ангажименти да не използват сенчести тактики. Кандидатите, които се кандидатират за постове, трябва предварително да обещаят, че техните екипи и консултанти няма да разпространяват недоказани твърдения относно изборните резултати и изискванията за гласуване, нито да сеят и легитимират призиви за насилие.

През изминалата година научихме, че най-голямата заплаха за американската демокрация не е чуждата дезинформация, а вътрешният тероризъм. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху онова, което САЩ могат да сторят у дома, за да направят политическата си система по-устойчива.

Можем да започнем да укрепваме демокрацията чрез повече прозрачност и отчетност в дигиталната област и честно разглеждане на това как правата ни се проектират в онлайн пространството и как можем да ги защитим там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
днес е атакиста на смяна, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Проблемът има само когато една малцинствена група узурпира властта с изборни измами и фалшификации за да се опита да налага насила вижданията си върху останалите дори и с използването на нови форми на дискриминация. Това не е демокрация а суспендиране на демокрацията от агресивни и лъжливи привърженици на тиранията и диктатурата представящи се за демократи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
иначе по темата... зада унищожите демокрацията там е нужно първо да я създадете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
заплахата за основите на републиката... като го прочетох това се сетих за ония симпатяги от замунда банана бенд... дето и в замунда било република, управлява крал Ре а останалото е публика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Що не пишете кво става в Канада бе , мишкуняци ... журналисти платени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Пешо , ами деленето на хората на неваксинирани и ваксинирани не е ли дискриминация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още