IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разкриха най-голямата операция за пране на пари

Реалното престъпление е извършвано с виртуални пари, твърди прокуратурата

10:59 | 29.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Прокуратурата показва схемата на работа на&nbsp;Liberty Reserve. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прокуратурата показва схемата на работа на Liberty Reserve. Снимка: Ройтерс

"Мисля, че това е една огромна предупредителна светлина за борсите за Bitcoin: Ако не се придържат към закона, ще има сериозни рискове", казва Патрик Мърк, юридически съветник към Bitcoin Foundation, една търговска група, която рекламира софтуера Bitcoin и стандартите за сигурност.

Приит Бхарара, отговарящият за случая американски прокурор в Ню Йорк, смята, че "по принцип всички клиенти, използвали Liberty Reserve, са използвали банката за престъпни цели“. Спазващите закона клиенти обаче имат право да поискат да получат обратно своите депозити.

Бхарара не пожела да даде никакви подробности за предполагаемите извършители в текущото разследване. "Ще има подробности", заявява той по време на пресконференция във вторник, но добави, че следователите междувременно са иззели 25 млн. долара от 45 банкови сметки по целия свят.

Според обвинението Liberty Reserve е помагала за извършване на цялата гама от престъпни дейности, включително измами с кредитни карти, кражба на самоличност, измами с инвестиции, хакерство, детската порнография и разпространение на наркотици. Престъпниците са осъществявали сделки с  помощта на цифровата валута "LR". Системата е непрозрачна и Liberty Reserve умишлено е правила потребителите анонимни и е заличавала следи, смята прокуратурата.

За да превърнат традиционните валути в Liberty Reserve (LR) долари, клиентите трябва да се обърнат към трета страна, която да обмени парите и да ги изпрати в Liberty Reserve, се казва в обвинителния акт. За всяка обмяна във виртуалната LR-валута Liberty Reserve взима такса от един процент и допълнителна такса за "защита на личния живот" от 75 цента на трансакция. Тя се налага, за да може Liberty Reserve да прикрива номера на сметката. Така  далаверите стават почти неоткриваеми.

Както заяви прокуратурата, тя е наредила ареста на петима от седемте обвиняеми в края на миналата седмица в Испания, Коста Рика и Ню Йорк, включително и на основателя на компанията Артур Будовски. За тази цел са си сътрудничили следователи от 17 страни.

Liberty Reserve се появи в заглавията на вестниците в началото на май, след като стана ясно, че осем предполагаеми онлайн банкови крадци са откраднали номера на кредитни карти и в рамките на няколко часа са задигнали 45 милиона долара от банкомати. Според прокурора най-малко един от заподозрените има сметка в Liberty Reserve, в която да прикрива част от плячката си.

Будовски и останалите заподозрени са били осъдени още през 2006 г. заради подобни обвинения. По онова време става дума за друга компания за финансови трансакции на име Gold Age Inc.

След осъждането си Будовски се отказа от американското си гражданство и се преселва в Коста Рика, където основава  Liberty Reserve. През 2011 г. обаче има сблъсък и с местните власти, след което отива в "подземния свят" и започва да работи с малък екип в офис, който се ползва от „куха“ компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vembata
преди 11 години
Точно защото няма законови рамки съществуват тези валути. Те ще ги ликвидират изпълнят ли се плановете им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vembata
преди 11 години
Точно защото няма законови рамки съществуват тези валути. Те ще ги ликвидират изпълнят ли се плановете им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
melon
преди 11 години
Бъркат им виртуалните валути някъде...Развалят статуквото:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още