IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Довършват по-голяма част от мрежата за високоскоростен интернет до края на април

До края на 2015 г. ще завърши процедурата за избор на оператор, на който да се отдаде под наем изградената инфраструктура

19:15 | 16.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мрежата по проекта за високоскоростен интернет достъп от следващото поколение като физическа свързаност в по-голямата си част ще е готова до края на април, съобщават от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС).

До края на година агенцията ще завърши процедурата за избор на оператор, на който да се отдаде под наем изградената инфраструктура, заяви ръководителят на проекта Васил Василев.

По думите му оптичните кабелни трасета Пловдив-Брезово, Перник-Ковачевци и Разград-Самуил вече са изградени. Проблеми са възникнали с трасетата в Смолян и Видин, но в останалите общини осъществяването на проекта върви по график.

Василев разкри, че ИА ЕСМИС е инициатор на промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), по-специално с изграждането на линийна инфраструктура в цялата страна. Това ще бъде в синхрон с изискванията на Европейската комисия (ЕК) за следващия програмен период, които включват при изграждане или рехабилитация на пътища от 2016 г. задължително да бъде изграждана и цялата инфраструктура, необходима за държавата, включително електропроводи, канална мрежа и оптика.

Според Василев наличието на свързаност с мрежата на държавната администрация със структурите от централната и местна администрация е необходимо, но недостатъчно условие за развитие на електронното управление. Той смята, че, за да могат електронните услуги да се реализират по най-добрия начин, е необходимо наличните финансови и човешки ресурси да се използват оптимално.

На места такива ресурси са налични, но не се използват по най-добрия начин.

„Сблъсквали сме се със случаи, при които ново и скъпоструващо ИКТ оборудване е налично в общинските администрации, но не се използва по различни причини. На други места такъв ресурс е нужен, но не може да бъде осигурен поради липса на финансовия средства. На трети пък, имат идеи и оборудване, но не разполагат с ИТ специалисти. Ето защо е необходимо известно оптимизиране и централизация на наличните и планирани ИКТ ресурси в добре осигурени, поддържани и защитени центрове за данни, които ще са в състояние да предоставят на администрациите информационна инфраструктура, изчислителни платформи и софтуерни приложения под формата на „облачни услуги“, коментира Василев.

По думите му административните структури ще могат да използват въпросните услуги когато и колкото им е необходимо. В ИА ЕСМИС е разработен и функционира прототип на център за данни. В него се тестват облачни услуги, включително предоставяне на допълнителен изчислителен ресурс, външна памет или приложения. При необходимост те ще могат да бъдат предоставяни на административните структури. Когато не са им нужни, те ще бъдат освобождавани изцяло или частично, така че да могат да се ползват от други потребители.

Василев смята, че този подход ще осигури оптимално използване на ресурсите и ще бъде в интерес на общините.

ЕСМИС планира да развива и услуги, като в момента изгражда мини центрове за данни със собствени средства и налични мощности. На принципа на облачните услуги ще бъде дадена възможност на администрациите, които са свързани към Единната електронна съобщителна мрежа, да направят съвместно пилотни проби и да преценят какви услуги биха могли да ползват от облака.

„В момента активно използваме Microsoft Lync, имаме 1 500 лиценза, които може да предоставим на общините. Всички услуги, които ЕСМИС предоставя, са безплатни за общински и държавни структури в страната, обясни Василев.

„Заедно с колегите от Министерството на финансите и Министерство на отбраната сме ги тествали успешно, така че тази услуга може да се реализира и с общините. Облачните услуги са бъдещето на ИТ технологии, пестят средства за купуване на сървъри и други мощности, които са основно перо във всяка общинска администрация“, коментира Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
И като стане едно наводнение цялата информация на хартията отива по дяволите. Докато електронната може да има копие на другия край на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
" Облачните услуги са бъдещето на ИТ технологии...." - бъдеще са до момента, в който ти спре НетЯ, след което те трЕсва гръмотевицата и започваш да работиш на хартиени носители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още